Het koloniale tijdperk bracht aan het begin van de 20e eeuw veel Indische eetgewoonten mee naar Nederland. Ook het echtpaar Wim en Elisabeth Millenaar verhuisde in deze periode van Nederlands-Indië naar Nederland. Zij speelden een belangrijke rol in het ontstaan van Conimex. Elisabeth was geboren op Java en ontmoette daar Wim Millenaar. Toen het gezin in 1932 naar Baarn emigreerde, zetten zij een handeltje op in Indische gerechten, genaamd Slamat (‘geluk’).
In het jaar 1932 richtte notaris Schouten in zijn koetshuis een bedrijf op: het later wereldberoemde bedrijf CON(serven)IM(port)EX(port). Het koetshuis diende toen als opslagplaats. Na enkele jaren besloot de oprichter samen met de heer Sterneberg mediterrane producten te gaan importeren. De twee oprichters wilden zich kort daarna echter liever richten op Indische waar. Daarvoor kwamen ze in contact met het echtpaar Millenaar.
Het bedrijf CONIMEX transformeerde radicaal door zich volledig te specialiseren in Indische producten. De groei was mogelijk door de Indische connecties en recepten van Wim en Elisabeth Millenaar. Wim Millenaar zette zijn Indische contacten in voor het importeren van goederen en kreeg tevens de leiding van het bedrijf, terwijl zijn vrouw Elisabeth op basis van haar familierecepten meehielp met het bereiden van de maaltijden. Sambals en kroepoek, en al snel ook nasi en bami in blik, werden in de achtertuin van Schoutens vader geproduceerd.
Het eerste product was Sambal Oelek en werd betrekkelijk snel gevolgd door gebakken sambal. Door de groeiende vraag naar Indische rijsttafelproducten werd de bedrijfsruimte in 1939 uitgebreid. Echter, niet lang daarna brak de Tweede Wereldoorlog uit, waardoor de import van Indische producten steeds moeilijker werd en uiteindelijk zelfs onmogelijk.
De productie van sambal werd gehandhaafd, omdat de hiervoor benodigde Spaanse peper toen in het Nederlandse Westland geteeld werd. Om het personeel bezig te houden legde Conimex zich toe op de vervaardiging van surrogaten als juspoeder, bouillonpasta, chocovit (voor chocolademelk) en chocoladeblokjes. Pas in 1944 kwamen we geheel stil te liggen. In dat jaar overleed ook de oprichter van Conimex, waardoor vanaf de bevrijding van Nederland in 1945 de heer Sterneberg de nieuwe eigenaar werd en voor de moeilijke taak van wederopbouw gesteld stond.
Vanaf 1946 begon de grote vraag naar Conimex producten. Niet alleen de afnemers van voor de oorlog wilden weer deze producten gebruiken. Er was ook een grote groep mensen die repatrieerde uit het toenmalige Nederlands-Indië. In de jaren erna zijn de producten van Conimex ook in de supermarkt te koop.
In de vijftiger jaren heeft het Chinees/Indisch eten een sterke groei-impuls gekregen door de terugkeer van grote groepen Nederlanders uit Indonesië. Naast de Chinese restaurants, die in deze jaren als paddenstoelen uit de grond schoten, is het vooral ook Conimex geweest dat heeft bijgedragen aan de verdere popularisering van de Aziatische maaltijd, maar dan bereid door de Nederlandse huisvrouw zelf.
Ondanks de groei van het bedrijf bleef Conimex nog lange tijd opereren als familiebedrijf vanuit de Baarnse notariswoning. In 1972 verhuisde het productiegedeelte van Conimex naar industrieterrein 'De Noordschil' bij Baarn. Het florerende bedrijf was in datzelfde jaar gekocht door de multinational Reckitt en Colman. Dit van origine Engelse bedrijf was vooral actief op het gebied van huishoud en persoonlijke verzorgingsartikelen (Glassex, Veet, Woollite), maar ook in levensmiddelen.
Gezien het feit dat R&C zich meer ging richten op eerstgenoemde productgroepen, is de Conimex divisie met de centrale afdelingen van R&C Nederland (administratie met het moderne rekencentrum, personeelszaken, planning, magazijn en expeditie) in oktober 1990 overgenomen door de moderne voedingsmiddelenorganisatie CPC Benelux B.V. In november 1998 veranderde dit bedrijf zijn naam in Bestfoods Benelux B.V. Uiteindelijk is Bestfoods Benelux B.V. en daarmee Conimex in 2000 overgenomen door Unilever.
In de ruim 80 jaar dat we bestaan, is Conimex nog steeds marktleider in Aziatische producten. Met meer dan 100 producten in de supermarkten, is Conimex nog steeds het merk dat Nederland helpt om de lekkerste Aziatische gerechten op tafel te zetten.
Gebakken Uitjes zijn heerlijk als bijgerecht bij Nasi, Bami en andere Aziatische gerechten. Strooi de uitjes pas vlak voor het opdienen over het gerecht voor een lekker bite.
De gebakken uitjes zijn heerlijk over deze lekkere
Indonesië; wat een inspiratie! Op de lokale markten kiezen de Indonesiërs uit verschillende soorten verse sambals. Uitgestald in grote bakken, in porties verkocht.
Sambal Badjak is een gebakken sambal die zorgt voor een kruidige, milde smaak door de toevoeging van ui en knoflook. Deze sambal geeft een heerlijke smaak aan Aziatische gerechten maar is ook lekker in sauzen, vleesgerechten en in jus. Deze sambal is gemaakt met duurzaam geteelde chilipepers, volgens authentiek recept.
Lees hier alles over het project en de voortgang
Koel en droog bewaren.
Indonesië; wat een inspiratie! Op de markt zie je verse Lomboks (chilipepers) verpletterd worden onder de ‘ulek’; de stamper waar Sambal Oelek zijn naam aan dankt.
Sambal Oelek is de klassieker onder de sambals en geeft een heerlijke smaak aan aziatische gerechten maar is ook lekker in soepen, sauzen en marinades. Deze sambal is gemaakt met duurzaam geteelde chilipepers, volgens authentiek recept.
Lees hier alles over het project en de voortgang
Koel en droog bewaren.
Met deze mix voor Nasi Speciaal krijgt nasi een heerlijk milde smaak. In de kruidenmix zitten verschillende kruiden en specerijen die zorgen voor een geurige Aziatische maaltijd, zoals gember, komijnzaad, koriander en kurkuma. De groentemix heeft de belangrijkste groenten voor een Nasi Speciaal, namelijk ui, wortel en prei.
Tip: geef je Nasi Speciaal een frisse twist door wat limoenrasp en limoensap toe te voegen, zoals in dit recept . Natuurlijk nog lekkerder met wat gebakken uitjes eroverheen en kroepoek erbij. Eet smakelijk!
De ketjap Manis is de zoete variant van deze heerlijke smaakmakers die in veel Aziatische gerechten worden gebruikt. Waar kun je Ketjap voor gebruiken? De Indonesische zoete smaakmaker is heerlijk bij Nasi, Bami en Saté. Maar Ketjap zorgt ook voor een verrassende touch aan soepen, marinades en sauzen.
Probeer deze ketjap eens in dit heerlijke Nasi Goreng gerecht.
We hebben het recept van onze ketjap aangepast met aandacht voor suiker en zout en met nog net zo’n lekkere en vertrouwde smaak.
Deze authentieke Rijstnoedels zijn geproduceerd in Thailand en zijn heerlijk in wokgerechten en (Aziatische) soepen.
Droog bewaren.
Dit product is vegetarisch.