Soto Ajam, Indonesische kippensoep met ei en taugé

Recyclebare verpakking

Bij Conimex werken we hard om stap voor stap onze producten te verduurzamen, waarbij we kijken naar zowel ingrediënten, als naar verpakkingen. Voorheen was het onwenselijk kroepoekzakken in te leveren bij het plastic, omdat deze zogenaamde flexibele plastic folies niet goed verwerkt konden worden. Gelukkig is er goed nieuws: sinds januari 2020 mogen alle plastic verpakkingen bij het plastic afval ingeleverd worden en het is belangrijk dat ook te doen!

 

Wanneer jij je kroepoekzakken bij het plastic afval inlevert, worden ze vermalen tot kleine korrels plastic en gewassen. Daarna kunnen er weer nieuwe plastic producten van gemaakt worden, zoals bijvoorbeeld verpakkingen voor potgrond. Reden genoeg dus om je kroepoekzak voortaan in leveren bij het plastic!

Kotabaru images sustainable

Verbeterde visserij methoden

Conimex garnalenkroepoek  wordt gemaakt van garnalen afkomstig uit de Indonesische koraaldriehoek. In dit prachtige gebied met een enorme biodiversiteit van vis en koraal leven duizenden vissers van de visserij. Helaas staat het milieu in dit gebied onder druk.

 

Om de toekomst van de vissers, het milieu en onze kroepoek te garanderen werken we aan het stap voor stap verduurzamen van de garnalenvangst. Zo stimuleren we onder andere het gebruik van betere netten die alleen volwassen garnalen vangen, hierdoor overbevissing voorkomen en die het koraal intact houden.

Soto Ajam, Indonesische kippensoep met ei en taugé

Rainforest Alliance Gecertificeerde cassave

Het belangrijkste ingrediënt van onze cassave kroepoek is verse cassave, de eetbare wortel van de cassaveplant. Dit wordt al jaren verbouwd in Bogor op Java.

 

Deze verse cassave is sinds mei 2019 afkomstig van Rainforest Alliance gecertificeerde boerderijen! Dit houdt in dat onze cassave volgens strenge richtlijnen geteeld moet worden. Denk aan verantwoorde teelmethoden, goede arbeidsomstandigheden voor de boeren en mensen die op het land werken. 

Kotabaru images sustainable

Verantwoordelijkheid in de hele keten

De ingrediënten in onze kroepoek, zoals cassave en garnalen, worden in Indonesië verwerkt tot ongebakken kroepoek, die in Nederland wordt afgebakken. Zo hoeven we geen lucht te vervoeren. Ook daar waar de ongebakken kroepoek gemaakt wordt, zorgen we voor goede arbeidsomstandigheden. Alle productie locaties voldoen aan de richtlijnen van ETI-SMETA. Dit richt zich onder andere op het beschermen van de veiligheid en gezondheid van werknemers.

Sambal Goreng Telor, kruidige eieren met sambal en tomatensaus

Maar er is nog een weg te gaan!

Helaas is het niet makkelijk om kroepoek helemaal duurzaam te produceren. Dit komt onder andere doordat we van wel honderden vissers, verspreid over verschillende dorpen, garnalen kopen om alle Conimex kroepoek te kunnen maken. Het kost tijd om overal de juiste netten en vismanagement systemen te implementeren. En ook om het Rainforest Alliance certificaat te dragen, moeten we elk jaar weer verbeteringen treffen.

 

Maar de eerste stappen zijn gezet en we gaan samen door met stappen maken op weg naar duurzaam!

Gerelateerde artikelen

 • het-verhaal-achter-street-food - image

  Streetfood is ontzettend populair in Azië en vormt een onderdeel van de cultuur. Locals en toeristen genieten op straat van authentieke pad thai, curry of saté.

  Het verhaal achter street Food
  Het verhaal achter street Food Bekijk Meer
 • Welke rijst bij curry? - image

  Rijst klaarmaken lijkt heel gemakkelijk, maar hier komt nog aardig wat bij kijken. Voordat je rijst kookt vraag je je misschien af ‘hoeveel rijst per persoon’?

  Welke rijst bij curry?
 • Hoe maak je rode curry? - image

  Zo maak je de beste rode curry voor bij jou maaltijden.

  Hoe maak je rode curry?
  Hoe maak je rode curry? Bekijk Meer