Over Conimex

Conimex zorgt er sinds 1932 voor dat heerlijke Aziatische smaken in Nederland te koop zijn. Wat begonnen is in een achtertuin in Baarn met enkele producten is inmiddels uitgegroeid tot een bekend merk met meer dan 100 producten. Lees hieronder het hele verhaal.

Secondary Image

1 maart 1932

Het begon allemaal in 1932, om precies te zijn op 1 maart 1932, in het koetshuis van notaris Schouten: het later wereldberoemde bedrijf CON(serven)IM(port)EX(port). Het koetshuis diende toen als opslagplaats. Na enkele jaren besloot de oprichter samen te gaan met de heer Sterneberg. Dit was het moment waarop Conimex meer exotische producten ging importeren en hiermee specialiseerde we ons reeds voor de tweede wereldoorlog volledig op rijsttafelproducten. Al spoedig namen we de fabricage van deze producten in eigen hand, waardoor het koetshuis veranderde van opslagplaats in fabriek. (Foto: Krantenfoto van het Conimex complex in Baarn)

Secondary Image

De samenstelling

Bij de samenstelling van de producten werd steeds de authentieke receptuur uit de aziatische keuken gebruikt, terwijl voor de fabricage van de producten de grondstoffen werden gehaald uit die oorsprongsgebieden, die in staat bleken de door Conimex gewenste kwaliteit te leveren. Tot op de dag van vandaag worden veel grondstoffen rechtstreeks geïmporteerd vanuit landen Zuidoost-Azië zoals Indonesië, China en Thailand.

Secondary Image

Het eerste product

Het eerste product was Sambal Oelek en werd betrekkelijk snel gevolgd door gebakken sambal. Door de groeiende vraag naar Indische rijsttafelproducten werd de bedrijfsruimte in 1939 uitgebreid. Echter, niet lang daarna brak de Tweede Wereldoorlog uit, waardoor de import van Indische producten steeds moeilijker werd en uiteindelijk zelfs onmogelijk.

De productie van sambal werd gehandhaafd, omdat de hiervoor benodigde Spaanse peper toen in het Nederlandse Westland geteeld werd. Om het personeel bezig te houden legde Conimex zich toe op de vervaardiging van surrogaten als juspoeder, bouillonpasta, chocovit (voor chocolademelk) en chocoladeblokjes. Pas in 1944 kwamen we geheel stil te liggen. In dat jaar overleed ook de oprichter van Conimex, waardoor vanaf de bevrijding van Nederland in 1945 de heer Sterneberg de nieuwe eigenaar werd en de moeilijke taak van de wederopbouw gesteld stond.

In de vijftiger jaren heeft het Chinees/Indisch eten een sterke groei-impuls gekregen door de terugkeer van grote groepen Nederlanders uit Indonesië.

Conimex ook in de supermarkt te koop

Vanaf 1946 begon de grote vraag naar Conimex producten. Niet alleen de afnemers van voor de oorlog wilden weer deze producten gebruiken. Er was ook een grote groep mensen die repatrieerde uit het toenmalige Nederlands-Indië. In de jaren erna zijn de producten van Conimex ook in de supermarkt te koop.

In de vijftiger jaren heeft het Chinees/Indisch eten een sterke groei-impuls gekregen door de terugkeer van grote groepen Nederlanders uit Indonesië. Naast de Chinese restaurants, die in deze jaren als paddenstoelen uit de grond schoten, is het vooral ook Conimex geweest dat heeft bijgedragen aan de verdere popularisering van de aziatische maaltijd, maar dan bereid door de Nederlandse huisvrouw zelf.

Secondary Image

Familiebedrijf

Ondanks de groei van het bedrijf bleef Conimex nog lange tijd opereren als familiebedrijf vanuit de Baarnse notariswoning. In 1972 verhuisde het productiegedeelte van Conimex naar industrieterrein 'De Noordschil' bij Baarn. Het florerende bedrijf was in datzelfde jaar gekocht door de multinational Reckitt en Colman. Dit van origine Engelse bedrijf was vooral actief op het gebied van huishoud  en persoonlijke  verzorgingsartikelen (Glassex, Veet, Woollite),  maar ook in levensmiddelen.

Gezien het feit dat R&C zich meer ging richten op eerstgenoemde productgroepen, is de Conimex divisie met de centrale afdelingen van R&C Nederland (administratie met het moderne rekencentrum, personeelszaken, planning, magazijn en expeditie) in oktober 1990 overgenomen door de moderne voedingsmiddelenorganisatie CPC Benelux B.V. In november 1998 veranderde dit bedrijf zijn naam in Bestfoods Benelux B.V. Uiteindelijk is Bestfoods Benelux B.V. en daarmee Conimex in 2000 overgenomen door Unilever.

Tot op de dag van vandaag worden veel grondstoffen rechtstreeks geïmporteerd vanuit landen in Zuidoost-Azië zoals Indonesië, China en Thailand.

Conimex assortiment

Door de gunstige marktontwikkelingen heeft Conimex zich kunnen ontplooien tot één van de belangrijkste producenten van aziatische levensmiddelen in onze Westerse wereld. Het bedrijf merkgericht. Veel aandacht wordt geschonken aan onderzoek, zowel op technisch als commercieel gebied, gericht op het vinden van nieuwe en betere oplossingen voor de verdere uitbouw van het merk. Met name in de productontwikkeling worden de vruchten hiervan geplukt. Dat heeft er toe geleid dat het Conimex assortiment inmiddels nog verder is uitgebreid.

Bij een rijsttafel gerecht is kroepoek als bijgerecht inmiddels onmisbaar. Ook bij Nasi of Bami smaakt kroepoek heerlijk. Conimex heeft in in de jaren 90 kroepoek in Nederland geïntroduceerd. De Lange plakken komen uit Indonesië en worden in Nederland verder afgebakken. Later heeft Conimex ook de kleine kroepoekjes geïntroduceerd in verschillende smaken zoals JavaBaliSatéSweet Curry en Cassave.

Wokken is populair in Azie, door de verschillende sausjes die toegevoegd worden is elk wokgerecht weer anders. Daarom introduceert Conimex 11 verschillende woksauzen in de jaren 90 en in de nieuwe eeuw. Nog meer inspiratie van de Indonesische keuken zorgt voor de introductie van boemboes in 2004. Boemboes zijn geconcentreerde kruidenmengsels. Boemboes zijn gemaakt van fijn gevijzelde kruiden en specerijen. Een boemboe geeft een heerlijk authentieke aziatische smaak aan vlees of groentegerechten.

Aziatische maaltijdpakketten

Gemak voor het koken wordt steeds belangrijker. In 2008 komt Conimex daarom met aziatische maaltijdpakketten op de markt. Een pakket waarbij kruiden, marinade, saus en de rijst of bahmi al in zitten en je zelf verse ingrediënten naar keuze kunt toevoegen.
In 2011 bedenkt ons reclamebureau een nieuw concept. Nonja, die vanuit het Conimex logo Azie in stapt. Nonja is als eerst te zien in de wokcommercial. Dennis van der Geest speelt de hoofdrol in de Conimex reclame ten tijde van de Olypische Spelen in Peking. Inmiddels heeft Conimex een nieuw gezicht. Bekijk hier de nieuwste commercial!

In 2012 bestond Conimex 80 jaar! Dat werd gevierd met Nasi Koening voor een heerlijk rijstgerecht. Tevens ging er per aankoop een bedrag naar het World Food Programme. Conimex zal zich in de toekomst blijven focussen op authenticiteit en gemak. Zo zal Conimex ervoor zorgen dat je met de authentieke producten zelf een heerlijk aziatische maaltijd op tafel zet...