Conimex zorgt er sinds 1932 voor dat heerlijke Aziatische smaken in Nederland te koop zijn. Wat begonnen is in een achtertuin in Baarn met enkele producten is inmiddels uitgegroeid tot een bekend merk met een groot aanbod aan producten. Lees hieronder het hele verhaal
Het koloniale tijdperk bracht aan het begin van de 20e eeuw veel Indische eetgewoonten mee naar Nederland. Ook het echtpaar Wim en Elisabeth Millenaar verhuisde in deze periode van Nederlands-Indië naar Nederland. Zij speelden een belangrijke rol in het ontstaan van Conimex. Elisabeth was geboren op Java en ontmoette daar Wim Millenaar. Toen het gezin in 1932 naar Baarn emigreerde, zetten zij een handeltje op in Indische gerechten, genaamd Slamat (‘geluk’).
In het jaar 1932 richtte notaris Schouten in zijn koetshuis een bedrijf op: het later wereldberoemde bedrijf CON(serven)IM(port)EX(port). Het koetshuis diende toen als opslagplaats. Na enkele jaren besloot de oprichter samen met de heer Sterneberg mediterrane producten te gaan importeren. De twee oprichters wilden zich kort daarna echter liever richten op Indische waar. Daarvoor kwamen ze in contact met het echtpaar Millenaar.
Het bedrijf CONIMEX transformeerde radicaal door zich volledig te specialiseren in Indische producten. De groei was mogelijk door de Indische connecties en recepten van Wim en Elisabeth Millenaar. Wim Millenaar zette zijn Indische contacten in voor het importeren van goederen en kreeg tevens de leiding van het bedrijf, terwijl zijn vrouw Elisabeth op basis van haar familierecepten meehielp met het bereiden van de maaltijden. Sambals en kroepoek, en al snel ook nasi en bami in blik, werden in de achtertuin van Schoutens vader geproduceerd.
Het eerste product was Sambal Oelek en werd betrekkelijk snel gevolgd door gebakken sambal. Door de groeiende vraag naar Indische rijsttafelproducten werd de bedrijfsruimte in 1939 uitgebreid. Echter, niet lang daarna brak de Tweede Wereldoorlog uit, waardoor de import van Indische producten steeds moeilijker werd en uiteindelijk zelfs onmogelijk.
De productie van sambal werd gehandhaafd, omdat de hiervoor benodigde Spaanse peper toen in het Nederlandse Westland geteeld werd. Om het personeel bezig te houden legde Conimex zich toe op de vervaardiging van surrogaten als juspoeder, bouillonpasta, chocovit (voor chocolademelk) en chocoladeblokjes. Pas in 1944 kwamen we geheel stil te liggen. In dat jaar overleed ook de oprichter van Conimex, waardoor vanaf de bevrijding van Nederland in 1945 de heer Sterneberg de nieuwe eigenaar werd en voor de moeilijke taak van wederopbouw gesteld stond.
Vanaf 1946 begon de grote vraag naar Conimex producten. Niet alleen de afnemers van voor de oorlog wilden weer deze producten gebruiken. Er was ook een grote groep mensen die repatrieerde uit het toenmalige Nederlands-Indië. In de jaren erna zijn de producten van Conimex ook in de supermarkt te koop.
In de vijftiger jaren heeft het Chinees/Indisch eten een sterke groei-impuls gekregen door de terugkeer van grote groepen Nederlanders uit Indonesië. Naast de Chinese restaurants, die in deze jaren als paddenstoelen uit de grond schoten, is het vooral ook Conimex geweest dat heeft bijgedragen aan de verdere popularisering van de Aziatische maaltijd, maar dan bereid door de Nederlandse huisvrouw zelf.
Ondanks de groei van het bedrijf bleef Conimex nog lange tijd opereren als familiebedrijf vanuit de Baarnse notariswoning. In 1972 verhuisde het productiegedeelte van Conimex naar industrieterrein 'De Noordschil' bij Baarn. Het florerende bedrijf was in datzelfde jaar gekocht door de multinational Reckitt en Colman. Dit van origine Engelse bedrijf was vooral actief op het gebied van huishoud en persoonlijke verzorgingsartikelen (Glassex, Veet, Woollite), maar ook in levensmiddelen.
Gezien het feit dat R&C zich meer ging richten op eerstgenoemde productgroepen, is de Conimex divisie met de centrale afdelingen van R&C Nederland (administratie met het moderne rekencentrum, personeelszaken, planning, magazijn en expeditie) in oktober 1990 overgenomen door de moderne voedingsmiddelenorganisatie CPC Benelux B.V. In november 1998 veranderde dit bedrijf zijn naam in Bestfoods Benelux B.V. Uiteindelijk is Bestfoods Benelux B.V. en daarmee Conimex in 2000 overgenomen door Unilever.
In de ruim 80 jaar dat we bestaan, is Conimex nog steeds marktleider in Aziatische producten. Met een groot aanbod aan producten, is Conimex nog steeds het merk dat Nederland helpt om de lekkerste Aziatische gerechten op tafel te zetten.