Help voedselverspilling te voorkomen! Wist je dat we in Nederland een kwart van al ons eten nooit eten? Al dat eten wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. We stoppen er veel energie in. Energie die de aarde opwarmt. Des te belangrijker dat we zo min mogelijk eten verspillen. Een simpele daad voor een beter klimaat! Door minder eten te verspillen ben je goed bezig voor de planeet en je portemonnee!
Wist je dat Nasi Goreng in Indonesië van oudsher wordt gemaakt van overgebleven groenten en rijst? Maak een heerlijke Nasi met Conimex Nasi Goreng Boemboe en de groenten die je nog in huis hebt. Zo hoef je niets weg te gooien! Ontvang nu een gratis kookboekje met heerlijke Nasi Goreng recepten.
Wat moet eerst op? Check altijd je keukenkast, koelkast en vriezer voordat je boodschappen doet. Zo koop je geen dingen die je al in huis hebt. Of maak een foto van je koelkast en voorraadkast. Handig voor in de winkel!
Zet restjes eten en aangebroken verpakkingen op een vaste plek in je koelkast. Zo zie je in één oogopslag wat als eerste op moet.
Nadat je je voorraad hebt gecheckt, maak je een boodschappenlijstje met wat én hoeveel je nodig hebt. Hiermee doe je minder snel impulsaankopen. Zo koop je niet te veel en verspil je minder voedsel.
Precies genoeg rijst of pasta koken? Weeg dan je porties af. Om rijst af te meten kun je een kopje gebruiken: 1 koffiekopje is ongeveer genoeg voor 1 persoon.
Houd de houdbaarheidsdatum in de gaten en maak producten op tijd op. Een product met een ‘ten minste houdbaar tot’-datum kun je ook ná de datum vaak nog eten. Gebruik je zintuigen en kijk, ruik en proef om de kwaliteit te beoordelen. Maak producten met een ‘te gebruiken tot’-datum uiterlijk op de datum op, of vries vóór of op de datum in om de houdbaarheid te verlengen.
Restjes opmaken lukt altijd! Bijvoorbeeld in een roerbakgerecht, soep, salade of omelet. Met restjes kun je allerlei nieuw lekkers maken. Heb je wat over van de maaltijd? Vries het kliekje dan in voor een andere keer, bijvoorbeeld voor een avond dat je weinig tijd hebt om te koken. Of eet het kliekje de volgende dag bij de lunch. Heb je een grotere portie eten over, dan kun je er ook iemand anders blij mee maken.