Kotabaru images sustainable

De koraaldriehoek en visserij

De garnalen die gebruikt worden in onze kroepoek worden gevangen in de koraaldriehoek. In dit prachtige gebied vind je 75% van alle koraalsoorten en wel 3000 verschillende vissen. Heel veel mensen leven hier van de visserij, maar dat heeft helaas een steeds grotere impact op het gebied. Doordat de wereldwijde vraag naar garnalen toeneemt, wordt de koraaldriehoek overbevist en soms het koraal ook beschadigd. Door de overbevissing moeten de vissers bovendien steeds verder de zee op voor hun vangst.

 

We willen natuurlijk dat dit bijzondere gebied en de vissers en hun families die ervan afhankelijk zijn een toekomst hebben, dus nemen we onze verantwoordelijkheid om wat te veranderen!

Soto Ajam, Indonesische kippensoep met ei en taugé

VERBETERDE VISNETTEN

Om de toekomst van vissers, de natuur in Indonesië en onze kroepoek te beschermen zijn we begonnen met het verduurzamen van de garnalenvangst.

 

De belangrijkste stap hierbij is het gebruik van zogeheten  ‘trammel netten’. Dit zijn netten die alleen volwassen garnalen vangen, in plaats van ook de jonge. Jonge garnalen kunnen zo eerst verder groeien tot ze volwassen zijn en weer eitjes leggen. Op deze manier blijft de visstand in tact en kunnen ook toekomstige generaties vissers blijven leven van de visserij. 

Jongeren op kamp

HET MONITOREN VAN VISSTANDEN

Daarnaast implementeren we systemen om de visstand te monitoren  en stimuleren we vissers om zich te registreren. De volgende stap is  om via een ‘Fisheries Improvement Project’ verder te verduurzamen volgens MSC richtlijnen, met als uiteindelijke ambitie MSC gecertificeerde garnalen. Maar elke stap daar naartoe heeft al positieve impact op het milieu en de visserij, dus elke stap telt.

Sambal Goreng Telor, kruidige eieren met sambal en tomatensaus

EN WE DOEN HET ZELF!

Verduurzamen kost veel tijd en energie, maar we vinden dat we onze verantwoordelijkheid moeten nemen. Samen met onze leveranciers bezoeken we dan ook echt zelf de vissersdorpen, cassavevelden en leveranciers in Indonesië. Tijdens de bezoeken zitten we onder andere met vissers en overheden aan tafel (of eigenlijk op de grond!) om te bespreken wat er nodig is om de transitie in gang te zetten en zo samen stappen te maken. Echt samen op weg naar duurzaam dus!

CONIMEX KROEPOEK SMAAK

Garnalen, het ingrediënt dat de kroepoek van Conimex z’n authentieke smaak geeft. Deze garnalen komen uit het gebied rondom Kotabaru, in Indonesië. Hier vermengt het warme zeewater zicht met het vruchtbare slib uit de mangroves. Een paradijs voor een van de lekkerste garnalen ter wereld. Deze garnalen geven de kroepoek van Conimex de authentiek smaak, die behouden moet blijven.

 

Zorgvuldig selecteren wij de lekkerste Indonesische kruiden en specerijen voor de verschillende kroepoek varianten. Voor ieder wat wils! Probeer eens de NaturelBali , Java, of Saté smaken!

Kotabaru collage vissersdorp

THE MAKING OFF

Begin 2019 zijn wij, vanuit Conimex Marketing met manager Pleun, Dennis en een kleine camera crew naar Kotabaru in Indonesië gegaan om te laten zien hoe onze kroepoek wordt gemaakt en wat er wordt gedaan om dit zo duurzaam mogelijk te doen. Een hele gave trip waarin wij met hulp van onze leveranciers en de vissers het hele verhaal konden vastleggen.

Gerelateerde artikelen

 • het-verhaal-achter-street-food - image

  Streetfood is ontzettend populair in Azië en vormt een onderdeel van de cultuur. Locals en toeristen genieten op straat van authentieke pad thai, curry of saté.

  Het verhaal achter street Food
  Het verhaal achter street Food Bekijk Meer
 • Welke rijst bij curry? - image

  Rijst klaarmaken lijkt heel gemakkelijk, maar hier komt nog aardig wat bij kijken. Voordat je rijst kookt vraag je je misschien af ‘hoeveel rijst per persoon’?

  Welke rijst bij curry?
 • Hoe maak je rode curry? - image

  Zo maak je de beste rode curry voor bij jou maaltijden.

  Hoe maak je rode curry?
  Hoe maak je rode curry? Bekijk Meer