Fresh Spring Rolls – Vietnamese Loempiaatjes

Heb je altijd al een keer zelf spring rolls willen maken? Met dit spring rolls recept maak je helemaal zelf van die verrukkelijke Vietnamese loempiaatjes. Maak fresh spring rolls als hartig tussendoortje, voor bij een picnick of als borrelhapje. Of maak Vietnamese loempiaatjes als onderdeel van een uitgebreide Aziatische maaltijd.

23 stemmen

40 min
Mild

Ingrediënten (voor 12 porties)

Bereidingswijze (voor 12 porties)

Pel en hak de sjalotten en hak ze fijn. Verwarm voor de dipsaus 1 eetlepel wokolie in een kleine steelpan. Fruit de sjalotten en de uitgeperste knoflook. Voeg 1 theelepel basterdsuiker toe en fruit kort mee.

Voeg 3 eetlepels hoisinsaus, 4 eetlepels water en 2 theelepels sambal oelek toe en roer het goed door. Kook de saus 5 minuten door totdat deze iets ingedikt is, neem de pan van het vuur. Laat de saus afkoelen en hak intussen de pinda's. Schep de pinda's door de afgekoelde saus.

Kook de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en spoel ze koud. Snijd de sla, komkommer en winterpeen in dunne reepjes en meng ze samen met de taugé in een kom. Blancheer de gamba's kort in kokend water en spoel koud.

Leg 1 rijstvel 30 sec. in een grote schaal met lauwwarm water. Spreid het vel voorzichtig uit op een snijplank en zorg dat het vel helemaal vlak ligt. Leg op het rijstvel onderaan in het midden (ong. 2 cm van de rand) 2 halve gamba’s. Leg hierop wat gekookte rijstnoedels, wat van de gemengde groenten en wat gehakte munt. Vouw de zijkanten naar binnen en rol vanaf de korte kant de spring roll verder strak op. Maak op dezelfde wijze nog 11 spring rolls.

Serveer met de dipsaus.

Serveertip

In plaats van de gamba’s kun je ook reepjes gekookte kip toevoegen. Voor vegetarische loempiaatjes vervang je de gamba’s door grof gehakte ongezouten cashewnoten.

Voedingswaarden Per portie*
Energie (kcal) 91,0 kcal
Proteïnes 3,2 g
Suikers 3,6 g
Vezels 1,0 g
Vetten: 2,3 g
- Verzadigde vetten 0,4 g
- Onverzadigde vetten, waarvan: 39,3 g
Transvetten 0,0 g
Cholesterol 12,6 mg
Sodium 263,9 mg

* 1 portie = 100 g