Atjar - Eat more East | Conimex recept

Atjar - Eat more East

Laten we wat vaker eten zoals ze dat in Indonesië doen. Deze Atjar heeft een fris zoetzure smaak. Makkelijk en bovendien heel lekker! Heb je nog wat groenten in huis? Voeg ze toe in deze Atjar! Eindeloos variëren dus.

Servings

4

Cook time

Mild en kindvriendelijk

Ingrediënten

Groenten

  • 1 komkommer
  • 1 kleine winterpeen
  • 1 kleine bloemkool
  • 0.5 rode peper

Atjar marinade

  • 200 ml azijn
  • 4 el witte suiker
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel zout
  • 1 teentje knoflook in plakjes gesneden
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • Serveergrootte 4

    Hoeveelheid per portie

    • Energie kcal 90
    • Eiwitten 1.5g
    • Koolhydraten incl. vezels 20.0g
    • Koolhydraten excl. vezels 18.1g
    • Suikers 15.5g
    • Vezels 1.9g
    • Vetten 0.3g
    • Verzadigde vetten 0.1g
    • Onverzadigde vetten 0.1g
    • Enkelvoudig onverzadigde vetten 0.0g
    • Meervoudig onverzadigd vet 0.1g
    • Transvet 0.0g
    • Cholesterol 0mg
    • Natrium 596mg
    • Zout 1.49g
    • Calcium 3%
    • Ijzer 5%
    • Potassium 9%
    • Vitamine C 23%
    • Vitamine A 2%

Bereidingswijze

  1. Snijd de komkommer door de helft. Verwijder de zaadlijsten met een lepel. Snijd de komkommer daarna in plakjes van een halve cm dik.

  2. Verdeel de bloemkool in kleine roosjes. Snijd de wortel in reepjes. Snijd de spaanse peper fijn.

  3. Doe alle groenten in een kom.

  4. Breng de azijn aan de kook. Los het suiker, het zout en de specerijen hierin op. Breng het geheel al roerend aan de kook.

  5. Meng de groenten vervolgens met de hete azijnmarinade. Laat de atjar afkoelen.

  6. Schep de afgekoelde atjar over in een pot of bakje. Laat het minimaal enkele uren marineren voordat je het serveert. Tip! Maak de atjar al de avond van te voren. Zo kan het lekker lang marineren.

  7. De atjar is enkele dagen houdbaar in de koelkast.