Welke groente bij curry?

Welke groente bij curry?

Een dagje zonder vlees? Dan is een groente curry een goed alternatief! Door de groenten te wokken behoud je de lekkere bite. Ook kun je ze (kort) koken.

Maar welke groeten zijn nou lekker in je curry? Groenten waar je misschien al wat meer bekend mee bent, maar heel geschikt zijn voor in een curry zijn bijvoorbeeld wortel, (zoete) aardappelen, pompoen, sperziebonen, peultjes en aubergine. Naast deze groenten zijn er ook wat onbekendere groenten die heerlijk smaken in combinatie met een curry.

Babymaïs

Zoals de naam het al zegt is babymaïs eigenlijk een hele jonge maiskolf. In tegenstelling tot een volwassen mais kolf wordt babymaïs in zijn geheel gegeten, inclusief kolf. De subtiele zoete smaak en knapperige bite maken hem heel geschikt voor een curry. Babymaïs wordt dan ook veel gebruikt in de Aziatische keuken en is ook steeds meer in Nederland te vinden. Baby maïs is ongeveer 9 tot 10 cm lang. Lekker door even te roerbakken of (kort) te koken. In sommige supermarkten is babymaïs niet gemakkelijk te vinden. Meestal ligt babymaïs in het vers-vak, daar zijn ze vaak verpakt met doorzichtig folie. Je maakt ook veel kans door bij de groenten in blik te kijken, soms is het in blik verpakt. In sommige supermarkten wordt het ook wel eens mini-mais genoemd. En verkoopt jouw supermarkt deze groente niet? Dan kun je natuurlijk altijd even langs de toko!
Kijk hier naar recepten met babymaïs.

Thaise aubergine

Deze groente heeft weinig overeenkomsten met de paarse, grote, langwerpige aubergine die wij in Nederland kennen. Toch is dit echt het kleine, ronde zusje van onze paarse vriend. In Thailand wordt deze groente ‘makreua prao’ genoemd. De kleur van de Thaise aubergine verschilt van wit, groen, oranje tot gewoon paars.
Dit zusje van onze aubergine is heel lekker in combinatie met curries. Bijvoorbeeld in een Thaise Groene curry. In Thailand halveren ze hem of snijden ze hem in partjes en laten hem daarna 5 á 10 minuten in de curry mee sudderen. In Nederland is deze groente niet altijd even makkelijk te vinden. Mocht je nou een curry willen eten met Thaise aubergine, probeer het dan eens bij de toko.

Taugé

Taugé zijn de spruiten van gekiemde peulvruchten. Ze zijn rijk aan eiwitten, vitamine B en ijzer. Gebruik ze rauw of heel kort gewokt.
Kijk hier naar recepten met taugé.

Sugarsnaps

Deze groente is een kruising tussen de welbekende peultjes en doperwten. Sugarsnaps zijn lekker knapperig en een beetje zoet. Ze zijn enorm snel klaar! Je hoeft ze alleen even (kort) te koken of te wokken. Sugarsnaps zijn verkrijgbaar bij de meeste supermarkten. Mocht jouw supermarkt deze groente nou niet in zijn assortiment hebben? Dan kun je ook gaan voor zijn halfbroertje, het peultje.
Kijk hier naar recepten met sugarsnaps.

Paksoi

Deze grote witte stengels met groene bladeren worden veel gebruikt in de Aziatische keuken. Lees hier meer over paksoi.
Kijk hier naar recepten met paksoi.

Cashewnoten

Voor een extra bite kun je wat cashewnoten over je curry strooien. Door hun volle smaak zijn cashewnoten heel geschikt voor in curries. Voor nog meer smaak kun je de cashewnoten even roosteren, een heerlijke geur! Kijk hier naar recepten met cashewnoten.

Tip: pinda’s zijn ook lekker in een curry! Ontdek bijvoorbeeld onze Massaman curry met pinda’s.

Onze Massaman en Indonesische Groente curry zijn zonder vlees! Je kunt natuurlijk ook gaan voor een curry met vis. Ontdek onze Laksa en Rode curry met vis.

Curry