Verduurzaming Garnalenkroepoek

 

 

Kotabaru images sustainable

De koraaldriehoek en visserij

De garnalen die gebruikt worden in onze kroepoek worden gevangen in de koraaldriehoek. In dit prachtige gebied vindt je 75% van alle koraalsoorten en wel 3000 verschillende vissen. Heel veel mensen leven hier van de visserij, maar dat heeft helaas een steeds grotere impact op het gebied. Doordat de wereldwijde vraag naar garnalen toeneemt, wordt de koraaldriehoek overbevist en soms het koraal ook beschadigd. Door de overbevissing moeten de vissers bovendien steeds verder de zee op voor hun vangst.

We willen natuurlijk dat dit bijzondere gebied en de vissers en hun families die ervan afhankelijk zijn een toekomst hebben, dus nemen we onze verantwoordelijkheid om wat te veranderen!

Verbeterde visnetten

Om de toekomst van vissers, de natuur in Indonesië en onze kroepoek te beschermen zijn we begonnen met het verduurzamen van de garnalenvangst.

De belangrijkste stap hierbij is het gebruik van zo gehete ‘trammelnetten’. Dit zijn netten die alleen volwassen garnalen vangen, in plaats van ook de jonge. Jonge garnalen kunnen zo eerst verder groeien tot ze volwassen zijn en weer eitjes leggen. Op deze manier blijft de visstand in tact en kunnen ook toekomstige generaties vissers blijven leven van de visserij. 

Soto Ajam, Indonesische kippensoep met ei en taugé
Kotabaru

Het monitoren van visstanden

Daarnaast implementeren we systemen om de visstand te monitoren  en stimuleren we vissers om zich te registeren. De volgende stap is  om via een ‘Fisheries Improvement Project’ verder te verduurzamen volgens MSC richtlijnen, met als uiteindelijke ambitie MSC gecertificeerde garnalen. Maar elke stap daar naartoe heeft al positieve impact op het milieu en de visserij, dus elke stap telt.

En we doen het zelf!

Verduurzamen kost veel tijd en energie, maar we vinden dat we onze verantwoordelijkheid moeten nemen. Samen met onze leveranciers bezoeken we dan ook echt zelf de vissersdorpen, cassavevelden en leveranciers in Indonesië. Tijdens de bezoeken zitten we onder andere met vissers en overheden aan tafel (of eigenlijk op de grond!) om te bespreken wat er nodig is om de transitie in gang te zetten en zo samen stappen te maken. Echt samen op weg naar duurzaam dus!

Sambal Goreng Telor, kruidige eieren met sambal en tomatensaus