Bibimbap – Koreaanse rijst met groenten en rundvlees

Bibimbap is een Koreaanse rijstgerecht met groenten en rundvlees. Alle ingrediënten worden afzonderlijk van elkaar geserveerd. Zo kun je zelf combineren en een bibimbap naar je eigen smaak samenstellen.

2 stemmen

25 min

Ingrediënten (voor 2 porties)

Voor het gemarineerde rundvlees:

  • 2 ½ eetlepels Conimex Black Lichte Sojasaus
  • 2 theelepels sesamolie
  • ½ eetlepel Conimex Black Knoflook Paste
  • ¼ theelepel versgemalen zwarte peper
  • 1 bosuitje, in dunne ringetjes
  • 150 g biefstuk of runderlende, in hele dunne plakjes

Voor de bijgerechten:

  • 200 g basmatirijst
  • 75 g wortel, in dunne reepjes
  • 150 g courgette, in de lengte in vieren en in dunne plakjes
  • 75 g komkommer, zaadlijsten verwijderd, in de lengte in vieren en in dunne plakjes
  • 150 g spinazie, gewassen
  • 2 eetlepels Conimex Wokolie
  • 100 g shiitakes, in plakjes
  • 2 eieren
  • 75 g taugé

Bereidingswijze (voor 2 porties)

Meng voor de saus ½ eetlepel sambal badjak, 1 eetlepel hoisinsaus, 1 theelepel knoflook paste, ½ theelepel sesamolie en ½ theelepel lichte sojasaus.

Roer voor de marinade de 1½ eetlepel lichte sojasaus, 1 theelepel sesamolie, knoflook paste, peper en de bosui door elkaar en schep door het vlees. Laat het vlees 15 minuten in de koelkast marineren.

Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking.

Blancheer de wortel, courgette, komkommer, spinazie en taugé afzonderlijk in ruim water en spoel ze direct koud met ijswater zodat het kookproces word gestopt. Laat alles goed uitlekken. Houd de groenten apart van elkaar en breng ze op smaak met wat sesamolie en lichte sojasaus.

Verhit 1½ theelepel wokolie in een koekenpan en roerbak de shiitakes bruin en gaar. Breng ze op smaak met een beetje sesamolie en lichte sojasaus.

Verhit 1 eetlepel van de wokolie in dezelfde koekenpan en roerbak het vlees op hoog vuur in 1-2 minuten naar wens rosé of gaar. Bak in de rest van de wokolie 2 spiegeleitjes.

Schep de rijst in 2 kommen en verdeel de groenten en het vlees erover. Leg het gebakken ei erop en lepel de saus erover.

Variaties

Garneer de Bibimbap – Koreaanse rijst met groenten en rundvlees eventueel met wat sesamzaadjes en tuinkers. Variëren ook eens met andere groenten zoals paksoi, verse sojaboontjes of peultjes of laat het vlees helemaal weg. De shiitakes kun je ook heel goed vervangen door gewone champignons of kastanjechampignons.

Voedingswaarden Per portie*
Energie (kcal) 857,0 kcal
Proteïnes 34,9 g
Suikers 16,2 g
Vezels 7,2 g
Vetten: 32,5 g
- Verzadigde vetten 7,4 g
- Onverzadigde vetten, waarvan: 134,0 g
Transvetten 0,2 g
Cholesterol 254,7 mg
Sodium 2.088,7 mg

* 1 portie = 100 g