Sajoer is een groentegerecht uit de Indonesische keuken en een ware klassieker. Verse sperziebonen worden bereid in een smaakvol kruidenmengsel met rode peper en kokos. Deze heerlijk zoete, kruidige boontjes staan in een handomdraai op tafel.

Wat zijn sajoer boontjes?

Sajoer boontjes worden ook wel sambal goreng-boontjes genoemd. Al kun je ze natuurlijk zo pittig eten als je zelf wilt. Het is een populair groentegerecht uit de Indonesische keuken gemaakt met verse kruiden en flink wat bouillon óf een authentiek smakend kruidenmengsel: een boemboe. Traditioneel is de saus van dit gerecht vrij vochtig, wat heerlijk is bij rijst die het opneemt. Wil je het gerecht liever meer gebonden? Dan laat je de boemboe simpelweg meer inkoken. 

Zo maak je sajoer boontjes: lekker en simpel 

Met sajoer boontjes heb je een smaakvol bijgerecht dat supersimpel te bereiden is. De makkelijkste manier is met Conimex Boemboe Sajoer Boontjes, een kruidenmengsel met authentieke oosterse smaak door de kokos en rode pepers. Dan heb je alleen verse sperziebonen, Conimex Wokolie en deze boemboe nodig. In dertien minuten zijn je boontjes geserveerd.

Authentiek en smaakvol

Liever sajoer boontjes helemaal zelf maken? Ook dat is niet ingewikkeld. Je gebruikt dan Conimex ketjap, Conimex sambal, ui, knoflook, Conimex Djahé (gemberpoeder) en korianderzaad. Mix dit in een keukenmachine en verhit deze pasta – je eigen boemboe - in een wokpan. Bak de sperziebonen mee en voeg kokosmelk en bouillon toe. Stoof het geheel in een minuut of tien helemaal gaar.

Koken met sperziebonen

In Nederland eten we graag sperziebonen, deze boon komt regelmatig als meest populaire groente uit de bus. Je kunt deze groene boontjes koken, maar ook wokken of in de oven bereiden. Ze zijn het hele jaar verkrijgbaar, maar zijn in Nederland in het voorjaar en de zomermaanden in het seizoen. Bewaar sperziebonen het liefst in een bakje in de koelkast en niet in een plastic of papieren zak. Zo blijven ze langer vers. Bewaar je ze op een donkere plek, zoals in een kelder, waar de temperatuur tussen de 7 en 12 graden ligt? Dan zijn ze nog langer houdbaar: 5 tot wel 7 dagen. Maar het allerleukste aan de sperzieboon is dat hij bijna overal wel bijpast. Kortom, de perfecte (restjes)groente!

Sajoer boontjes combineren 

Een rijsttafel is geen rijsttafel zonder schaal sajoer boontjes. Was je niet van plan om een hele rijsttafel klaar te maken? Combineer deze boontjes dan met witte rijst en rendang, saté ajam (kipsaté) of saté babi met varkensvlees. Of eet de sajoer boontjes samen met gemarineerde tempé, gemaakt van sojabonen.

Recepten met sajoer boontjes