De smaaksensatie van zoetzure groenten past perfect bij Aziatische gerechten. Atjar ketimoen bijvoorbeeld is extra verfrissend naast de rijke kruiden in Indonesisch eten. Je kunt deze zoetzure komkommer ook heel makkelijk zelf inmaken. Met slechts enkele ingrediënten én wat geduld, is het zo gepiept.
Zoetzure komkommer
Atjar is Indonesisch voor zoetzure groenten. Atjar ketimoen is zoetzure komkommer. Als er meerdere groenten gecombineerd zijn, noemen we het bijgerecht Atjar Tjampoer. Atjar kent tal van varianten. Heb je wat tijd en geduld? Maak dan eens zelf komkommer in. Het is heel makkelijk, alleen moet het minimaal een paar uur staan om de smaken goed in te laten trekken. Maak het dus gerust een dag van te voren klaar. Hoe langer het intrekt, hoe lekkerder het wordt.
Wat is inmaken?
Inmaken is een manier om eten langer houdbaar te maken. Het werd vroeger al gedaan zodat er in de winter ook groenten, fruit, vlees en vis gegeten kon worden. Bij het inmaken van groenten wordt gebruik gemaakt van zuren, suikers of alcohol. Vervolgens wordt het verhit, om de bacteriën te doden. Komkommer inmaken is bijvoorbeeld heel eenvoudig en smaakt heerlijk bij verschillende Aziatische gerechten.
Trend: fermenteren en inmaken
Zelf groenten fermenteren of inmaken is een ware trend en erg leuk om te doen. Het is niet moeilijk om hier inspirerende blogs, boeken en workshops over te vinden. Fermenteren en inmaken is echter niet hetzelfde. Bij inmaken wordt gebruik gemaakt van zuren, zoals azijn. Bij het fermentatieproces zorgen de micro-organismes juist voor de zure smaak.
Zelf Aziatisch zuur maken
Zelf aan de slag? Het enige wat je nodig hebt is een komkommer, een halve rode peper, witte wijnazijn (150 ml), 1 eetlepel suiker (bijvoorbeeld palmsuiker) en een (weck)pot. Haal de zaadlijsten uit de komkommer en snijd de komkommer in stukjes. Hak de rode peper fijn. Verhit de wijnazijn en doe hier de suiker en peper bij. Roer alles nu rustig door elkaar tot de suiker gesmolten is. Doe de stukjes komkommer in een bakje en giet het mengsel eroverheen. Laat het in de koelkast afkoelen en intrekken, liefst een aantal uren. Hoe langer je het laat intrekken, hoe smaakvoller de atjar ketimoen zal zijn. Tip: kleine snackkomkommers zijn ook heel geschikt om in te maken, deze passen precies in een oude, schoongemaakte jampot!
Waar eet je ingemaakte komkommer bij?
Atjar ketimoen combineert perfect met Indonesische gerechten. De frisse smaak van atjar past goed bij gekruide maaltijden zoals nasi goreng, bami goreng of saté. Ook lekker als bijgerecht naast pad thai of rendang daging. Geen tijd om zelf komkommer in te maken? Dit is een recept van een heerlijk frisse komkommersalade, die niet per se lang hoeft in te trekken.