Rijst is een voedzaam basisingrediënt voor bijvoorbeeld nasi of curry. Wereldwijd bestaan er meer dan 40.000 verschillende soorten rijst. Witte rijst, gele rijst, donkere rijst, rode rijst, Pandan rijst, Basmati rijst, zilvervliesrijst, meergranenrijst, ga zo maar door! Voor onze curries gebruiken wij altijd Pandan rijst. Pandan rijst komt uit Thailand en wordt ook wel jasmijnrijst genoemd. Deze rijstsoort staat bekend om zijn nootachtige geur en smaak en is perfect voor het eten bij een Rode of Groene curry.

Hoe kook je rijst?

Rijst klaarmaken lijkt heel gemakkelijk, maar hier komt nog aardig wat bij kijken. Voordat je rijst kookt vraag je je misschien af ‘hoeveel gram rijst per persoon’? Houd 75 gram ongekookte rijst aan per persoon. Er zijn verschillende manieren van bereiden, bijvoorbeeld koken in ruim water en droog koken. In dit filmpje laat onze chef zien hoe je rijst kookt.

Rijst weetjes:

  • In Myanmar (naast Thailand) wordt het meeste rijst gegeten. Wel 236 kilo rijst per persoon, per jaar!! Daar kunnen wij in Nederland nog wat van leren. Wij eten gemiddeld 11 gram rijst per dag, dit is maar zo’n 4 kilo rijst per persoon per jaar.
  • Een kilo rijst bevat zo’n 50.000 rijstkorrels.
  • Het knoeien van rijst brengt in sommige landen ongeluk.
  • In Azië wordt 87% van alle rijst verbouwd.