Wie een Aziatische markt bezoekt, blijft geheid even staan bij de kraam met pepers. Groot en klein, geel, rood, groen, oranje, krom en recht, lang en dik; de keuze is enorm. Ook de Nederlandse markten, toko’s en supermarkten hebben steeds meer verschillende soorten pepers in het assortiment, zodat je ook thuis je Aziatische maaltijd de nodige pit kunt geven. Maar welke kun je nu goed hebben en welke kun je beter aan een pro overlaten? Handig om vooraf te weten wat te kiezen, zodat je niet voor (hete) verrassingen komt te staan.
Er zijn tientallen soorten pepers, hier zie je de 7 bekendste. Op volgorde van zeer pittig naar een lekkere zoete snack:
Carolina Reaper
Volgens het Guiness Book of Records is de Carolina Reaper de heetste chilipeper ter wereld. Deze rode, gerimpelde peper met een puntig staartje is dan ook bijna letterlijk niet te eten. De smaak wordt ook wel omschreven als ‘gesmolten lava’ en er wordt zelfs geadviseerd altijd handschoenen te dragen als je de Carolina wil aanraken.
Habanero
De naam doet misschien vermoeden dat het om een Cubaanse peper gaat, de oorsprong ligt toch echt in Mexico. Dit is dan ook een geliefd pepertje in de Caraïben en Zuid-Amerika. Habanero’s zijn klein, je ziet ze in alle kleuren en lijken op een lampionnetje. Een ware held ben je als je deze durft toe te voegen aan bijvoorbeeld een curry.
Madame-jeanette
Veel mensen denken dat dit de allerheetste peper is, maar inmiddels weet je dat het nóg pittiger kan. Madame-jeanette klinkt zo vriendelijk, toch weet deze Surinaamse iedereen behoorlijk in vuur en vlam te zetten. Jeanette is klein en geel en smaakt volgens liefhebbers lekker fruitig. Probeer haar eens in een heerlijke ajam paniki.
Cayenne
We kennen deze peper vooral in gedroogde poedervorm, maar hij kan natuurlijk ook vers worden gegeten. Hoewel de cayennepeper genoemd is naar de hoofdstad van Frans-Guyana, wordt hij ook ver buiten Zuid-Amerika gegeten, zoals in Azië. Bij sommigen is het poeder, als toevoeging aan een glas water, favoriet als detoxmiddel. Liever wat spice in een heerlijk gerecht? Voeg het toe aan nasi met pittige visballetjes.
Rawit
De kleine, schattige rawit – ook wel bird’s eye chili genoemd – is niet zo mild als hij er misschien uitziet. Zowel de rode als groene variant wordt zeer veel gebruikt in Zuidoost-Azië en is vooral populair in Indonesië. Als je van pittig houdt, maak je met een kleine rawit erdoor elk gerecht nét even wat specialer. Probeer het bijvoorbeeld met een pan pittige currymosselen en wordt verrast!
Rode peper
Er zijn meer pepers die rood zijn, maar deze langwerpige variant wordt doorgaans simpelweg ‘rode peper’ of Spaanse peper genoemd. De meeste Nederlanders gebruiken bij Aziatische gerechten deze peper. De zaadlijsten zijn het pittigst, dus niet – zoals velen denken – de witte zaadjes. Voeg zoveel toe als je zelf wil, het geeft je maaltijd pit én een heerlijke, kruidige smaak. De rode peper kan altijd, bijvoorbeeld bij de sajoer snijboontjes met vis.
Paprika
De paprika wordt in veel landen ‘sweet pepper’ genoemd. Hoewel wel degelijk afkomstig van de peperplant, is hier natuurlijk niets pittigs aan. De rode, gele, groene en oranje kennen we allemaal, maar ze zijn er ook witte en paarse varianten. Paprika kun je bijna aan alle Aziatische gerechten toevoegen, of snij het als vitamine C-snack bij lekkere trek, bijvoorbeeld met deze yoghurtdip. Tip: maak eens deze heerlijke noodles met sweet chili garnalen en paprika.
Weet je hoe je een chilipeper het beste kunt snijden? Lees hier alle tips. Hier vind je ook advies over hoe je het vuur in je mond een beetje kunt blussen. Uitgeschoten met de pepers? Lees hier hoe je een curry net iets minder pittig kunt maken.