Wat is curry?

Met curry wordt een groot aantal gekruide gerechten omschreven die voorkomen in veel Aziatische landen. Te denken valt aan Thailand, Indonesië en Singapore. In Nederland gebruiken we de term curry om een gekruid, sausachtig gerecht te omschrijven dat wordt gekookt in een Aziatische stijl. In de curry-keuken draait het allemaal om experimenteren met smaken, ingrediënten en structuren.

Het basis ingrediënt voor een curry is de curry paste. Deze wordt gemaakt door verschillende ingrediënten te vermalen tot een pastaDe specerijen die hiervoor worden gebruikt verschillen per curry paste. De perfecte paste is een nauwkeurig uitgebalanceerde combinatie van meer dan tien verschillende authentieke specerijen en kruiden. Die precies zó op elkaar zijn afgestemd dat geen enkele smaak overheerst.

De naam van de curry geeft aan wat voor ingrediënten er in de curry paste worden gebruikt. Zo staat groene curry voor de kleur van de chilipepers die wordt gebruikt in het gerecht. Veel gegeten curries zijn Thaise GroeneRode en Massaman currySingaporese Laksa Curry en Indonesische Groente curry.

Door de vele ingrediënten die je nodig hebt is het zelf best lastig om een curry paste te bereiden, daarom heeft Conimex de nieuwe curry pastes ontwikkeld. Kijk hier voor lekkere recepten met onze curry pastes.

Zonder kokosmelk kun je simpelweg geen goede curry bereiden.

Waar komt curry vandaan?

Er bestaat veel discussie over waar curry origineel vandaan komt. Sommige zeggen India, anderen zeggen Thailand. De Thai claimen dat hun curry heel anders is dan van andere landen. Vroeger werd curry vaak bereid als een stoofschotel met o.a. rozijnen, tegenwoordig is het meer een roerbakschotel waarin vele groenten, vlees en/of vis, verse kruiden en kokosmelk worden gebruikt in de bereiding. Zonder kokosmelk kun je simpelweg geen goede curry bereiden. Kokosmelk zorgt er voor dat de saus compacter wordt en dat alle smaken van de verschillende kruiden tot hun recht komen.

De gebruikte ingrediënten verschillen per land, waardoor de curries ook per land verschillen. Zo is de Thaise curry vaak een stuk pittiger dan de Singaporese. Lees hier meer over de ThaiseSingaporese en Indonesische curries.

Inspiratie nodig? Je kunt de Conimex curry paste ook goed gebruiken om te combineren en te experimenteren. Bekijk lekkere currygerechten hierOok je currygerechten maak je af met de heerlijke kroepoeksambal of geraspte kokos van Conimex!