Tofu is een veelzijdig ingrediënt uit de Aziatische keuken. Hier laten we je zien hoe je tofu het beste klaar kunt maken, vind je tips en recepten en maak je kennis met de lekkerste bereidingen van tofu.

Wat is tofu?

Het maakproces van tofu is vergelijkbaar met die van kaas: geen melk, maar sojamelk wordt gestremd waardoor het zich scheidt in vaste delen en vocht. Het vocht wordt eruit geperst en wat er overblijft is, juist: tofu. Tofu is een slimme uitvinding van de Chinezen, maar intussen wordt tofu in heel veel Aziatische landen gegeten.

Hoe geef je tofu smaak?

Tofu heeft een hele neutrale smaak, want aan tofu moet je smaak geven. Prettig dus dat het, net als soja-familielid tempeh, zo goed is in het opnemen van smaken. Dat maakt tofu een perfect product om eindeloos mee te variëren. Een marinade, woksaus, specerijen en stevige smaakmakers als ketjap, currypasta, een boemboe, knoflook, verse gember of bijvoorbeeld zoete chilisaus maken het verschil.

Voor je tofu gaat bakken

Als je tofu gaat bakken, moet je het eerst laten uitlekken. Gebruik je een heel blok tofu? Leg het tussen twee snijplanken en leg er een gewicht op, zodat het vocht eruit geperst wordt. Dep kleinere stukken droog met keukenpapier. Hoe meer vocht je eruit krijgt, hoe krokanter de tofu tijdens het bakken wordt. Supercrispy wordt tofu als je blokjes of plakken voor het bakken wentelt in wat maïzena of bloem. 

Tips voor tofu marineren

Als je tofu kort gaat bereiden, roerbakken of grillen bijvoorbeeld, kun je het van tevoren marineren – vooral doen. De marineertijd hangt af van de grootte van de stukken. Kleine stukken zijn al na 15 minuten klaar voor de pan. Als je tofu lang gaat bakken, om het krokant te krijgen, gaat een marinade al snel verbranden. De oplossing? Marineren ná het bakken! Voeg je marinade toe aan de gebakken tofu en bak het kort mee. Klaar.

Tofu stoven

Een andere variatie is tofu toevoegen aan een stoofgerecht. Het maakt deze gerechten lekker voedzaam. Marineren kun je achterwege laten: gewoon tofu in blokjes of repen toevoegen aan een curry of smoorgerecht en het lekker al die smaken laten absorberen. Niets meer aan doen.  

Scrambled tofu

Niet te verwarren met scrambled eggs: scrambled tofu. Het is een van de nieuwste manieren om tofu te bereiden. Prak het fijn en roerbak het tot het de textuur heeft van roerei. Nog een tip: laat blokjes en plakken voor wat ze zijn, trek tofu in grove, rafelige stukken en bak ze heerlijk krokant en kruimig.

Doen: tofu raspen

Een van de laatste trends is tofu raspen op een grove rasp. Een geweldige tip want uitlekken hoeft dan niet meer: door de fijne structuur verdwijnt het vocht tijdens het bakken als sneeuw voor de zon. Maar ook neemt geraspte tofu nóg beter smaak op dan blokjes of plakken. Tofu-rasp is net zo in gerechten te verwerken als gehakt. Bak het rul, voeg een woksaus toe en je hebt in no-time een heerlijk gerecht voor bij rijst.

Tofu bewaren en invriezen

Tofu over? In een goed afgesloten bewaardoos met vers water, blijft het vers en droogt het niet uit. Gebruik de tofu binnen een week en ververs het water dagelijks. Als je tofu langer wilt bewaren kun je het invriezen. Snijd het in plakken of blokjes, vries deze los van elkaar in voor je ze bij elkaar doet. Tofu blijft in de diepvries 3 maanden goed.

Recepten met tofu