Wat Indonesiërs al heel lang weten: met tempeh kun je oneindig veel verschillende gerechten bereiden. Superlekker en makkelijk. Tempeh kun je namelijk helemaal naar eigen smaak marineren en vervolgens bereiden hoe je maar wilt: van roerbakken tot bakken en van stoven tot grillen. Ook handig: het is een perfecte vleesvervanger.  

Wat is tempeh?

Tempeh wordt, net als tofu, gemaakt van sojabonen. De bonen worden geweekt, gedroogd, licht gefermenteerd en vervolgens samengeperst tot een dikke koek. Tempeh wordt verkocht in stukken waar je plakken of blokjes van kunt snijden. Bij supermarkten vind je tempeh ook kant-en-klaar gesneden en gemarineerd, klaar voor de pan.

Hoe smaakt tempeh?

De smaak van tempeh lijkt wel wat op die van tofu, maar is iets meer uitgesproken: met een champignonachtige, nootachtige smaak. Maar tempeh is vooral geliefd omdat het zo goed smaken kan opnemen. Daardoor is tempeh lekker veelzijdig te gebruiken in verschillende gerechten.

Is tempeh gezond?

Goed om te weten: tempeh staat in de Schijf van Vijf en is een verantwoorde keuze. Het bevat veel eiwitten, maar ook voldoende ijzer en vitamine B1 wat het een goede vleesvervanger maakt. Omdat tempeh gemaakt wordt van hele sojabonen worden veel voedingsstoffen behouden en bevat het veel vezels. Precies wat je zoekt in een plantaardige keuze.

Hoe kun je tempeh bereiden?

Tempeh kun je niet rauw eten, maar dat is dan ook ongeveer het enige wat je er niet mee kunt. Je kunt het frituren, (roer)bakken, grillen, stomen, koken en stoven. Je kunt tempeh in blokjes of repen snijden of vermalen en gebruiken als alternatief voor gehakt. In de Indonesische keuken wordt tempeh vaak eerst gefrituurd of gebakken. Daardoor wordt het lekker krokant en voller van smaak. Daarna kun je het verwerken in allerlei gerechten: van roerbakgerecht tot stoofgerecht.

Koken met tempeh

Tempeh is een kampioen in het opnemen van smaken. Het bevat geen zout en wordt in de Indonesische keuken vaak gecombineerd met sojasaus of ketjap. Een goede manier van bereiden is tempeh eerst marineren, minimaal 15 minuten. Daarna kun je het (roer)bakken, frituren of grillen. Tip: andersom kan ook! Voeg eens ná het bakken de marinade toe. De tempeh blijft dan extra krokant. Minder tijd? Met een boemboe of woksaus geef je tempeh snel veel smaak.

Een tempehrecept om meteen te proberen

Zin om aan de slag te gaan met tempeh? Maak eens sambal goreng tempeh. Een beroemd Indonesisch gerecht van krokantgebakken tempeh in een heerlijk sticky sausje van ketjap en pittige sambal brandal. Heel simpel om te maken en perfect om je kennismaking met tempeh mee te beginnen. Selamat makan!