Spitskool speelt een rol in veel Aziatische keukens en recepten. Het is lekker veelzijdig: je kunt met spitskool werkelijk alle kanten op in gerechten. Van een salade zoals gado gado, een rijstgerecht als nasi, tot een pittige curry met kokosmelk.

Gerechten met spitskool 

Spitskool heeft een geweldige eigenschap: je kunt het zowel rauw, beetgaar als gaar in gerechten verwerken. Een groente waarmee je alle kanten op kunt en die je nooit hoeft te verspillen. Want met spitskool kun je zowel snelle salades en roerbakgerechten, als heerlijke soepen en stoofgerechten uit de Oosterse keuken bereiden.

Spitskool snijden

Voorgesneden spitskool maakt koken gemakkelijk, maar je zult zien, van een hele spitskool heb je lang (en meer!) plezier. Zelf snijden is bovendien een kleine moeite, het zijn maar 3 stappen:

  1. Halveer de spitskool in de lengte en de helften nogmaals in de lengte
  2. Snijd de harde stronk uit de spitskoolkwarten
  3. Snijd de spitskoolkwarten in reepjes of repen

Tip: denk, voor het snijden, na over textuur. Fijne reepjes zijn luchtig en knisperig, brede repen zijn stevig en geven body aan gerechten. Varieer hiermee en ontdek wat jij het lekkerste vindt.

Spitskoolsalade - lekker op z’n oosters

Stap in de wereld van de oosterse salade. Spitskool geeft salade volume en een frisse, lichtzoete smaak die zich geweldig laat combineren met Aziatische smaakmakers. Heerlijk als bijgerecht bij een maaltijd uit de wok of curry, of als maaltijdsalade.

Variëren met Oosterse spitskoolsalade

Zelf aan de slag met een spitskoolsalade? Kies je smaakmakers, vulling, groente en topping en mengen maar.

  1. Smaakmakers: gember(siroop), sesamolie, chilisaus, limoensap, sambal, soja- en vissaus, verse munt en koriander.
  2. Vullingen: blokjes of reepjes gemarineerde kip, tofu of tempeh, reepjes omelet, noedels of rijst.
  3. Extra groente: wortel of rodekool, taugé of komkommer, edamame boontjes, leftover groente.
  4. Toppings: pinda’s, cashewnoten, sesam, ringetjes lente-ui, kroepoek, seroendeng, gebakken uitjes, verse kruiden.

Onze recepten - Aziatische topsalades

Gado gado? Pittige Thaise salade? Vietnamese kipsalade? Allemaal smaakvolle salades waarin je spitskool kunt gebruiken. Hier onze favoriete recepten om eens te proberen. Heb je nog wat over van gisteren? Gooi het niet weg, maar eet het de volgende dag op een broodje.

Spitskool uit de wok

Ook voor warme gerechten heeft de Oosterse keuken eindeloos inspiratie. Op nummer 1: spitskool uit de wok. Een simpel bijgerecht of supersnelle eenpansmaaltijd. Aan roergebakken spitskool kun je hetzelfde toevoegen als aan een salade. Bak eerst wat smaakmakers: knoflook, gember, ui of rode peper. Dan de spitskool in de wok. Snijd de kool voor roerbakken niet te fijn; je wilt het beetgaar, niet zacht. Wat grovere repen of blokken dus.

Roerbakgerechten met spitskool:

Oosters comfortfood met spitskool

Spitskool kun je ook goed gebruiken in soepen of stoofgerechten. Het is neutraal van smaak en neemt goed smaken op. Voeg daarom spitskool toe in een mild gerecht zoals Indonesische sajoer of in aromatische soepen zoals soto ayam of pho . Maar ook in pittige stoofgerechten zoals Thaise curry. Laat het in de saus of bouillon garen zodat de kool smaak kan opnemen en zo gaar wordt als je wilt: met een bite of juist boterzacht.

Bakken of roosteren: spitskoolsteak

Snijd spitskool in parten of schijven. Laat de stronk zitten; die houdt de kool handig bij elkaar. Smeer de kool in met marinade op basis van olie. Wacht even met smaakmakers waar suiker in zit (ketjap, chilisaus), die verbranden snel. Rooster de spitskoolsteaks in de oven gaar. Grillen op de barbecue of in de pan bakken kan ook, keer de kool dan regelmatig. Besprenkel met nog wat marinade of een dressing (nu mogen de ketjap en chilisaus). Heerlijk met pindasaus, sambal of sriracha.