In vrijwel alle Aziatische landen is rijst het belangrijkste basisvoedingsmiddel.
Voor de helft van de wereldbevolking komt 25-80% van de dagelijkse calorieën uit rijst. De meeste rijst wordt gegeten in landen waar rijst verbouwd wordt. Een rijstkorrel bestaat voor circa 80% uit koolhydraten. Bij de spijsvertering wordt deze omgezet in glycogeen, die worden opgenomen in het bloed. Dit vormt een uitstekende energiebron voor de spieren.
Naast rijst worden er in Azië ook veel noedels gegeten van rijstmeel en noedels gemaakt van tarwebloem. Voor de bekende Eiermie worden daar eieren aan toegevoegd. Aardappels komen op het Aziatische menu als drager niet of nauwelijks voor, behalve in India, waar ze vaak in groenten currys worden gebruikt. Aardappelen kom je wel vaker tegen in snacks, bijvoorbeeld in de Indonesische kroketten en perkedel goreng.
In de Aziatische keuken zijn rijst en noedels de belangrijkste koolhydratenleveranciers (zoals bij ons de aardappelen). Ze zijn neutraal van smaak en dus een perfecte basis voor allerlei gerechten. Noedels zoals Wok Noedels, Rijstnoedels en Eiermie zijn altijd snel en gemakkelijk te bereiden. Ook wat rijst betreft kun je kiezen: Witte rijst, Zilvervliesrijst, Pandanrijst en Basmatirijst. In Azië eet men rijst en noedels puur gekookt, gebakken of gemengd met kruiden, groenten, vlees, kip, eieren, garnalen en/of vis. Je kunt er natuurlijk ook goed mee wokken.