Wokken

In de traditionele Chinese keuken is het de kunst een gerecht te bereiden met een perfecte balans tussen Yin & Yang. Hierbij speelt wokken een belangrijke rol. Bij het wokken worden de ingrediënten op hoog vuur snel en gelijkmatig verhit. Hierdoor blijven hun natuurlijke smaak en voedingswaarden optimaal behouden.

Yin & Yang

Simpele uitgangspunten vormen de basis van grote woksuccessen. In de traditionele Chinese denkwereld (en keuken) spelen Yin & Yang een hoofdrol. Yin is het symbool voor de maan; het vrouwelijke. Yang staat voor de zon en het mannelijke. Twee verschillende krachten die in de Aziatische wijsheid samen voor evenwicht staan.

Balans in smaak

In de keuken staat Yang voor heet, pittig en verwarmend (o.a. rode pepers, gedroogde kruiden, specerijen, veel vissoorten en alcoholische dranken.) Yin staat voor koud of verkoelend (o.a. radijs, komkommer, sla, tomaten, augurken, yoghurt, rijst, kalkoen en water.) En er zijn neutrale ingrediënten: o.a. granen (noedels), noten, peulvruchten, kool en rundvlees. Met Yin & Yang als uitgangspunt maken de Chinezen al duizenden jaren subtiel uitgebalanceerde wokgerechten.