Streetfood is erg populair in Indonesië. De locals halen hun Rendang, Gado Gado en natuurlijk Saté Ayam (Indonesische saté van kip) bij een klein stalletje dat is omgebouwd tot streetfood keuken. Eten vol smaak en geur, die je terugbrengen naar de Indonesische straten.
Dit gerecht van gemarineerd en geroosterd vlees is in Nederland een echte klassieker. Ga jij voor Aziatisch streetfood of voor de echte Indonesische rijsttafel, dan mag Saté Ayam zeker niet ontbreken. Of je nu naar een eetcafé gaat of een authentiek Indisch restaurant: kipsaté of Saté Ayam staat op het menu.
De Indonesische naam is sate, sateh of satai. Saté wordt gemaakt van kip (Saté Ayam), varkensvlees (Saté Babi), geitenvlees (Saté Kambing) of garnalen (Saté Udung). Maar er zijn inmiddels ook vele vegetarische varianten, bijvoorbeeld met de vleesvervanger tempeh. Het vlees wordt gemarineerd en geroosterd en overgoten met een lekkere saus. Wie door Indonesië heeft gereisd, weet dat veel steden en streken ieder hun eigen variant hebben van saté.
In Indonesisch voor dummies leer je meer over de namen van Indonesische gerechten.
Iedere kok heeft zo zijn verschillende manieren om een gerecht te bereiden. Waar de een zegt dat het voldoende is om het vlees een uur te laten marineren, zweert de ander bij een hele nacht! Ga ervan uit dat, hoe langer het vlees in de marinade ligt, hoe dieper de smaak in het vlees trekt.
In de Indonesische streetfood-keukentjes wordt de saté geroosterd boven een houtskoolvuurtje. Maar op de barbecue kan het natuurlijk ook. Saté Ayam kun je eenvoudig zelf maken. Probeer eens een recept van Conimex.
De saté serveer je met wat saus van bijvoorbeeld pinda’s of ketjap. De saus en de marinade kun je ook kant en klaar kopen. Bij de saté eet je witte rijst of nasi goreng en atjar tjampoer. Een schaaltje kroepoek maakt het af!