Gekookte rijst over? Gebruik het voor een van de topgerechten uit de Aziatische keuken: fried rice. Hoe krijg je fried rice het lekkerst? Volg onze stap voor stap voor het maken van perfecte gebakken rijst.

Fried rice – voor alles wat je nog in huis hebt

Fried rice is bij ons beter bekend als nasi goreng. ‘Nasi’ betekent gekookte rijst en ‘goreng’ gebakken. Gebakken gekookte rijst dus. Het is het nationale gerecht van Indonesië, maar er is bijna geen rijstetend Aziatisch land dat niet z’n eigen variant heeft van fried rice. Het is namelijk de perfecte manier om restjes gekookte rijst, maar ook andere leftovers zoals groenten te verwerken.

Stap 1: perfecte gekookte rijst

Misschien wel het belangrijkste als je fried rice gaat maken: maak het met gekookte rijst van gisteren. Dan hebben de rijstkorrels de tijd gehad om droog en steviger te worden. Dat maakt de gebakken rijst luchtig en geeft beet – precies wat je wilt. Een dag van tevoren koken dus. Maak de rijst na het koken goed los met een vork en laat het dan afkoelen. Lees meer bereidingstips op Hoe maak je rijst klaar?

Stap 2: alles klaar?

Zorg dat alles gesneden klaarstaat voor je gaat bakken. Snijd elk ingrediënt in gelijke, niet te grote stukken zodat ze tegelijk gaar worden. En let op textuur: reepjes smaken anders dan blokjes. Wat niet wil zeggen dat je een van beide moet kiezen, juist een mix kan heel lekker zijn!

Stap 3: de rijst bakken

Fried rice maak je het beste in een wok. Die wordt goed heet en je hebt de ruimte om ingrediënten goed om te scheppen. Over ruimte gesproken: maak de pan niet te vol, dan gaan ingrediënten stomen in plaats van bakken. Bak fried rice zo nodig in porties. Verhit de wok goed voor, hij moet écht heet zijn. Gebruik ruim olie en verhit ook deze goed voor je andere ingrediënten toevoegt.

Stap 4: niet alles tegelijk

De sleutel tot succes: voeg ingrediënten om de beurt toe. Bak ingrediënten met de langste gaartijd eerst, haal ze eventueel uit de pan en voeg achtereenvolgend ingrediënten met kortere bereidingstijden toe. Zo wordt de pan niet te vol, kan alles goed bakken en heb je aan de eind van de rit perfecte gebakken rijst met alle ingrediënten precies zo gaar als je ze hebben wilt.

Vegetarische fried rice variaties

Op zoek naar een makkelijk gerecht met minder of zonder vlees? Gebakken rijst leent zich perfect voor een vegetarische maaltijd met allerlei groenten. Kies een mix van zacht en knapperig, dat maakt de fried rice wat interessanter. Combineer restjes gekookte groenten bijvoorbeeld met knapperige taugé of blokjes paprika. En varieer met ei of vleesvervangers zoals tofu of tempeh om je fried rice compleet te maken.

Smaakmakers voor fried rice

Rijst krijgt in fried rice altijd de hoofdrol en vaak bepaalt wat er nog in de koelkast ligt wat er nog meer doorgaat. Elk land voegt daar z’n eigen smaakmakers aan toe. Indonesiërs geven fried rice smaak met ketjap en nasikruiden, Chinezen met sojasaus, de Thai met vissaus. Helemaal hot op dit moment (letterlijk en figuurlijk): kimchi fried rice, met de pittige en smaakvolle Koreaanse kimchi.

Fried rice recepten