Pad Thai: typisch Thais

Pad Thai is zo’n gerecht waarin je tonen van neonlampen, toeterend verkeer en druk pratende mensen terugvindt. Typisch Aziatisch Street food, recht uit het hart van de Thaise keuken. En het best op smaak als het direct uit de wok komt. Maar, waar komt die Pad Thai nou eigenlijk vandaan en wat zorgt voor die kenmerkende smaak?

Waar komt Pad Thai vandaan?

Zeg je Thaise keuken, dan zeg je Pad Thai. Het betekent zoveel als ‘gebakken op Thaise wijze’. Grappig genoeg is dit van oorsprong waarschijnlijk geen Thais, maar een Vietnamees gerecht. Vietnamese kooplieden brachten de noedels mee naar Thailand.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wilde de Thaise overheid dat de bevolking meer Thaise rijst ging eten. De eiernoedels werden daarom vervangen door rijstnoedels. En dat sloeg aan: in korte tijd werd Pad Thai hét nationale Thaise gerecht.

Het is inmiddels populairder dan ooit, zowel binnen als buiten Thailand. De vissaus en tamarinde zorgen voor die authentieke Aziatische smaak, waar iedereen zo van houdt. Of je nu iets haalt bij een van de vele streetfood-stalletjes of gaat eten bij een chef: Pad Thai staat op het menu!

Pad Thai eten in Nederland

Pad Thai kun je eenvoudig zelf maken. Als je wilt weten hoe een Thaise kok dit smaakvolle gerecht bereidt, hoef je niet per se het vliegtuig naar Bangkok te pakken (hoewel dat natuurlijk een echte aanrader is). In Nederland is er keus genoeg. De lekkerste Pad Thai eet je onder andere bij:

  1. Bird, Amsterdam 
  2. Sisaket, Leiden
  3. Thai Ubon, Landsmeer 
  4. Mekhong Thai-Lao, Delft 
  5. A Fusion, Amsterdam

Kijk ook eens op thebestthai.nl of op tripadvisor.nl voor de authentieke Thaise keuken.

Proeven in Bangkok

Pad Thai is nou zo’n een typisch voorbeeld van Aziatisch street food. Op vakantie in Thailand hoef je niet lang te zoeken: je struikelt er over de kleine eettentjes. Wil je het een keer wat exclusiever? In Bangkok zit je bij deze restaurants zeker goed: