Ajam (kip) pangang, ajam smoor of broodje hete kip. Drie favoriete vleesgerechten uit de Indonesische en Indische keuken die je elke week wel wilt eten. Ook als je liever vegetarisch eet. We laten je zien hoe gemakkelijk je deze Oosterse klassiekers kunt maken, ook zonder vlees en met extra groente.

Het begint met een boemboe

Een boemboe is een fijngevijzelde pasta van ui, knoflook, verse kruiden, specerijen en andere smaakmakers zoals knoflook, verse gember en citroengras. Boemboe geeft daarmee een explosie van smaak aan je gerecht. Zo maakt de boemboe van Conimex van boontjes sajoer en van rundvlees een rendang. En wil je een vegetarische variant maken van deze klassieke vleesgerechten? Met een boemboe geef je ze snel een authentieke smaak. Ajam smoor, ajam pangang en een broodje hete kip zonder vlees bijvoorbeeld.

Ajam smoor zonder kip

Ajam smoor, een traditioneel kipgerecht, wordt gemaakt met een heerlijke boemboe van sojasaus en aromatische specerijen zoals kaneel en kruidnagel. Deze specerijen zorgen ervoor dat het gerecht de authentieke smaak krijgt zoals in Indonesië. Ajam Smoor is supersimpel te maken. Roerbak blokjes kip in de wok en voeg daarna de boemboe erbij – die maakt het gerecht voor je af. Gaat je voorkeur uit naar vegetarisch? Vervang de kip dan door vegetarische kipstukjes, blokjes of reepjes tofu of tempeh. Binnen een kwartier zet jij ajam smoor op tafel, ook zonder ajam.

Zo maak je pangang vegetarisch

Een van de populairste gerechten uit de Aziatische keuken: babi of ajam pangang. De combinatie van krokant geroosterd varkensvlees of kip met die smakelijke zoetzure saus is onovertroffen. Wil je pangang maken zonder vlees? Geen probleem. Het lekkerste is een vleesvervanger met een bite: krokant gebakken tofu of tempeh zijn perfect. Bak die eerst in de pan en voeg daarna pas de marinade toe: dan blijft je tofu of tempeh knapperig. Heerlijk om te serveren met witte rijst, atjar of zoet-zure komkommer.

Broodje hete kip

Nog zo’n favoriet: een knapperig broodje gevuld met pittig gekruide kip. Probeer ook eens het vegetarisch alternatief met jackfruit. Jackfruit is een tropische vrucht met de structuur van draadjesvlees. Trek het in reepjes, marineer het in een pittige marinade en bak het in wat olie. Maak het af met wat frisse komkommerschijfjes en knapperige taugé en je hebt een heerlijk broodje. Je kunt in plaats van jackfruit ook vegetarische kipstukjes, tofu of tempeh  gebruiken.

Meer groente, minder vlees

Wil je deze gerechten een groenteboost geven? Niet alleen lekker, ook voedzaam! Een gesnipperde (bos)ui of gesneden prei kunnen altijd. Peultjes, broccoli, taugé, paksoi, wortel of spitskool geven beet, maar ook volume. Je kunt er prima een deel van het vlees mee vervangen in gerechten. En denk ook aan groenten voor erbij: atjar, komkommerzoetzuur en koolsalade zijn heerlijk bij smoor of pangang, maar ook lekkere toppings voor je broodje hete kip.