Typisch kookgerei dat nooit ontbreekt in een Aziatische keuken.
Kukusan
Een kukusan is een rijststomer ook wel stoompan genoemd. In de Indonesische keuken wordt rijst niet alleen gekookt, maar ook gestoomd. Ook worden in de kukusan (gemaakt van aluminium of stainless steel) bijvoorbeeld bapao, pepesan, bolu kukus en kue lapis gestoomd.
Tjobek/Oelekan
Deze vijzel met kom wordt gebruikt om kruiden en specerijen fijn te wrijven of te stampen, zodat er een soort smeuïge pasta ontstaat, de zogenoemde boemboe.
Rantang
Dit wordt in Zuidoost-Azië, in plaats van een broodtrommel, gebruikt om je lunch in te verpakken (zoals rijst of noedels). De rantang bestaat uit verschillende lagen. Iedere laag bevat weer een ander heerlijk gerecht.
Wajan
Een wajan is een speciale Indonesische wokpan met holle bodem, hoge randen en twee handvatten. Deze pan kun je tot heel hoge temperaturen verhitten zodat je groenten en vlees kort kunt wokken en deze lekker knapperig blijven.
Stoommand
Stoommanden bestaan in veel soorten en maten; van bamboe, inklapbaar, met meerdere verdiepingen en elektrisch. Het principe is dat onderin zacht kokend water zit dat het eten dat erboven in een geperforeerd mandje ligt opwarmt of gaart.
Rijstkoker
De Kukusan wordt vaak vervangen door een volautomatische electrische rijstkoker; tegenwoordig een onmisbaar apparaat in de Aziatische keuken. De rijstkoker staat vaak de hele dag aan om geurige witte rijst warm te houden voor het ontbijt, lunch en avondeten.
Streetfood is ontzettend populair in Azië en vormt een onderdeel van de cultuur. Locals en toeristen genieten op straat van authentieke pad thai, curry of saté.
Het verhaal achter street Food
Het verhaal achter street Food Bekijk Meer
Rijst klaarmaken lijkt heel gemakkelijk, maar hier komt nog aardig wat bij kijken. Voordat je rijst kookt vraag je je misschien af ‘hoeveel rijst per persoon’?