Kookgerei Azië Van Kukusan tot Rantang
Typisch kookgerei dat nooit ontbreekt in een Aziatische keuken.

Kukusan
Een kukusan is een rijststomer ook wel stoompan genoemd.
In de Indonesische keuken wordt rijst niet alleen gekookt, maar ook gestoomd. Ook worden in de kukusan (gemaakt van aluminium of stainless steel) bijvoorbeeld bapao, pepesan, bolu kukus en kue lapis gestoomd.

Tjobek/Oelekan
Deze vijzel met kom wordt gebruikt om kruiden en specerijen fijn te wrijven of te stampen, zodat er een soort smeuïge pasta ontstaat, de zogenoemde boemboe.

Rantang
Dit wordt in Zuidoost-Azië, in plaats van een broodtrommel, gebruikt om je lunch in te verpakken (zoals rijst of noedels). De rantang bestaat uit verschillende lagen. Iedere laag bevat weer een ander heerlijk gerecht.

Wajan
Een wajan is een speciale Indonesische wokpan met holle bodem, hoge randen en twee handvatten. Deze pan kun je tot heel hoge temperaturen verhitten zodat je groenten en vlees kort kunt wokken en deze lekker knapperig blijven.

Stoommand
Stoommanden bestaan in veel verschijningen, van bamboe, inklapbaar, met meerdere verdiepingen en elektrisch. Het principe is dat onderin zacht kokend water zit dat het eten dat erboven in een geperforeerd mandje ligt opwarmt of gaart.

Rijstkoker
De Kukusan is al vaak vervangen door een volautomatische Rijstkoker. Een elektrische rijstkoker is tegenwoordig een onmisbaar apparaat in de Aziatisce keuken. Een Rijstkoker staat vaak de hele dag aan om geurige witte rijst warm te houden voor het ontbijt, lunch en avondeten.