Sereh is de Indonesische naam voor citroengras, een grassoort met een frisse, citroenachtige smaak. Deze geurende stengels zijn een populair ingrediënt in de Aziatische keuken. Sereh wordt veel gebruikt als smaakmaker in curry’s, soepen, marinades of sauzen. 

Wat is sereh?

Sereh, beter bekend als citroengras, is een wat stugge, lange stengel. Citroengras wordt niet rauw gegeten, maar kun je meekoken of -stoven om meer smaak aan je gerecht te geven. Vergeet dus niet om de sereh uit de pan te halen voor je het opdient. Je kunt sereh ook heel fijn malen in een vijzel om te verwerken in bijvoorbeeld viskoekjes of een curry. Dan is de smaak iets subtieler dan wanneer je een hele stengel meekookt. Je vindt sereh bij de toko en bij sommige grote supermarkten. 

Citroengras kneuzen of snijden: zo gebruik je sereh

Zelf aan de slag? Er zijn verschillende manieren om citroengras te verwerken in je gerechten. Kneuzen, fijnstampen, pureren of in ringen snijden. Kneuzen doe je om de smaak van de citroengras vrij te laten komen als het meekookt met het gerecht. Bijvoorbeeld met de stamper van een vijzel. Citroengras verwerken in een gerecht? Gebruik dan alleen het dikke deel aan de onderkant, zonder de buitenste laag. Dit deel heeft namelijk de meeste smaak en is zachter, zodat je het makkelijk kunt pureren of fijnstampen in een vijzel. In Azië laten ze diagonaal gesneden ringen citroengras ook wel ter decoratie in het gerecht zitten. Het wordt dan niet opgegeten, maar opzijgeschoven tijdens het eten. 

Tip: Laat je de citroengras meekoken? Leg dan na het kneuzen een knoop in de stengel. Zo neemt deze minder ruimte in beslag en haal je de stengel makkelijk uit het gerecht na het koken.

Sereh bewaren

Zoals alle verse producten eet je sereh het liefst zo vers mogelijk. Je kunt citroengras wel een paar weken bewaren in de koelkast. Het liefst in de originele verpakking of omwikkeld met een theedoek. Je kunt het ook tot wel drie maanden in de vriezer bewaren.  

Trend: sereh thee

Wedang sereh, of sereh thee, is een klassieker uit Java en is de moeite om eens te proberen. Je kunt de thee ook koud drinken: heerlijk verfrissend en smaakvol. Zo maak je zelf Wedang sereh: gebruik de witte delen van 3 stengels citroengras en kneus deze. Breng een liter water aan de kook met de citroengras erin en als het kookt laat je het nog 10-15 minuten staan op laag vuur. Zo kan de frisse smaak goed intrekken. Zeef de thee om de stukken citroengras te verwijderen en voeg eventueel nog een beetje suiker toe.

Gerechten met sereh

Conimex gebruikt deze frisse smaakmaker ook graag als ingrediënt in verschillende producten. Zoals de Lemongrass Chili Woksaus waarmee je binnen een handomdraai fris pittige wokgerechten maakt. Lekker met noedels en veel verse groenten. Naast pepers is citroengras ook een belangrijk ingrediënt in onze Boemboes voor curry. Zoals de pittige Boemboe Groene Curry Paste of de licht pittige Boemboe Rode Curry Paste. Geïnspireerd om direct aan de slag te gaan met citroengras? Maak deze smaakvolle Thaise viskoekjes met sereh. Een gezellige snack die binnen twintig minuten op tafel staat.