Hoeveel rijst je per persoon moet koken?

Je moet +- 50 gram ongekookte rijst per persoon koken als je de rijst als bijgerecht bij je hoofdgerecht eet en 75 gram ongekookte rijst per persoon als je de rijst in je hoofdgerecht verwerkt. Nasi goreng is zo’n gerecht waarbij je de rijst in je hoofdgerecht verwerkt.

Rijst kan op verschillende manieren worden klaargemaakt.

Stomen, zoals dat in Zuidoost-Azië wordt gedaan is eenvoudig, maar duurt vrij lang. Een van de makkelijkste manieren om rijst te koken is in ruim water. Bij het afgieten gaat dan wel wat smaak verloren. Droog koken met net genoeg water dat door de rijst geheel wordt opgenomen kan ook, maar moet even afgemeten worden. Hierbij blijft alle smaak behouden. Droog koken kan in een rijstkoker, in een pan op het vuur en in de oven. Traditioneel wordt rijst voor de bereiding eerst net zolang met koud water gespoeld tot het waswater helder is.

Rijst stomen

  1. Spoel de rijst in een vergiet met koud water tot het waswater helder blijft
  2. Vul de onderste helft van een stoompan met water en breng het aan de kook. Bedek de bodem van het bovenste deel van de pan met bakpapier. Schep de rijst erop en zet dit deel van de pan op het onderste.
  3. Sluit de stoompan goed af en stoom de rijst op een matig hoog vuur in ca. 45 gaar. Voeg een scheutje ketjap asin of wat zout naar smaak toe.

Rijst koken in veel water

  1. Breng in een ruime pan een flinke laag water met een scheutje ketjap asin (of wat zout) aan de kook. Voeg de rijst toe en kook deze zonder deksel in 8-10 minuten gaar. Test of de rijst gaar genoeg is, door een (koud geblazen) hapje te nemen, de korrels zijn dan niet meer hard, maar nog wel stevig.
  2. Afgieten en terug in de pan met een deksel erop nog 3 minuten laten staan.

Rijst droog koken

  1. Spoel de rijst in een vergiet met koud water tot het waswater helder blijft.
  2. Doe de gewassen rijst met vocht (1 ½ hoeveelheid vocht op 1 hoeveelheid rijst) in een smalle pan met dikke bodem. Zet de pan op een hoog vuur, breng al roerende aan de kook. Zet het vuur laag en laat de rijst met een deksel op de pan in 8-10 minuten gaar worden. Zo nu en dan omscheppen.
  3. Test of de rijst gaar genoeg is, door een (koud geblazen) hapje te nemen, de korrels zijn dan niet meer hard, maar nog wel stevig. Laat de rijst zonder deksel 3 minuten staan. Zo nu en dan omscheppen