Rijst en groenten vormen de basis van bijna alle Aziatische keukens. Van nasi goreng tot gevulde rijstbowl: de oosterse keuken kent oneindig veel variatie op gerechten met rijst en groenten. Lees je mee?

Rijst met groenten in elk seizoen

De Aziatische keukens combineren rijst met welke seizoensgroenten dan ook. Asperges kunnen net zo goed in een roerbakgerecht als spruitjes. Curry met knapperige groenten zoals peultjes, paksoi of courgette is verfrissend op een zomerdag. Zoete aardappel, pompoen of peulvruchten maken een curry of smoor dikker en voedzaam: lekker comfortfood op een winterse dag. Varieer met rijst voor erbij: geurige pandan in de zomer, stevige zilvervliesrijst in de winter.

Fried rice met leftovers

Groenten over? Fried rice – gebakken rijst – is het perfecte gerecht om restjes gekookte rijst, maar ook andere leftovers op te maken. Rijst, en wat er voor handen is, gaat samen de wok in en een makkelijk en snel recept komt eruit. Een goede reden om voortaan een dubbele portie rijst te koken. Alles kan erin: gekookte groente, diepvriesgroente, een laatste roosje broccoli of vergeten preitje. Proberen? Volg onze stappen voor het maken van perfecte fried rice.

Nasi goreng is de Indonesische variant van fried rice. Hier vind je onze lekkerste nasirecepten.

Curry met restjes

Currypasta (boemboe) en kokosmelk is de ticket to the tropics voor bijna alle groenten. Van sperzieboon tot spinazie: alles kan in die heerlijke, lichtpittige saus. Dat maakt curry een ideale restverwerker. Leftover groenten kunnen met currypasta en kokosmelk in de wok voor een voedzame groentecurry. Nooit je groenten weggooien dus. Geldt ook voor de saus: vries overgebleven currysaus in. Daarmee maak je een volgende keer supersnel een nieuwe curry.

Groenten bereiden in de wok

Het beste uit je wok en groenten halen? Hier moet je even op letten:

  1. Snijd groenten voor je gaat wokken en snijd ze per soort in gelijke stukken. Zo worden ze tegelijk gaar. 
  2. Hoe verleidelijk ook: gooi groenten niet allemaal tegelijk in je wok. Bak stevige groenten eerst en voeg geleidelijk de andere groenten toe, groenten die je lekker knapperig wilt houden het laatst.
  3. Stop je wok niet te vol anders gaan de ingrediënten stomen. Roerbak zo nodig in porties.

Altijd lekker: rijst met kip en groenten

Rijst met kip en groenten is altijd een goed idee. Ga je voor snel en licht? Maak een Chinees roerbakgerecht met kipfilet, aspergebroccoli en paksoi en geef er basmatirijst bij. Zin in een eenpanner? Maak nasi tjampoer met boontjes en kip. Trek in comfortfood? Maak een geurige Thaise curry met kip en peultjes, heerlijk met pandanrijst. Nog een absolute topper met kip, rijst en groente: soto ayam. Eet jij liever rijst en groenten zonder vlees? Kip laat zich goed vervangen door tofu of tempeh.

Rijstbowl: een nieuwe variant rijst met groenten

Fluffy gestoomde witte rijst, sticky sushirijst of een stevige bodem van zilvervliesrijst in een kom waarop een soort minirijsttafeltje wordt uitgestald. Rijstbowls, ook wel poké bowls, zie je overal. Gestoofde gerechtjes, gewokte gerechtjes, ingemaakte groenten, vlees, vis of ei en (pittige) sauzen. Een leuke manier van serveren én eten en makkelijk zelf te maken met wat je maar wilt. En hadden we al gezegd dat dit óók al zo’n goede manier is om restjes op te maken? 

Rijstbowl recepten