Indonesische gerechten zoals Nasi en Bami worden in Nederland heel vaak gegeten. Om je op verrassende en vooral heerlijke ideeën te brengen, presenteert Conimex de enige echte smaakmakers. Stuk voor stuk maken ze je Nasi en Bami lekkerder, leuker en altijd specialer.
Gebakken uitjes
Een heerlijk krokant bijgerecht met een milde smaak: over Nasi, Bami of satésaus. Maar er zijn nog wel meer momenten waarop gebakken uitjes net even dat lekkere verschil maken. Zo worden ze aan groentegerechten toegevoegd, over satésaus, bovenop de soep, over een salade en als knapperig beleg op een verse boterham. Gebakken uitjes worden pas op het laatst toegevoegd, dan blijven ze lekker knapperig.
Seroendeng
Een mix van geroosterde kokos, pindas, gebakken uitjes en specerijen die over rijst en andere gerechten wordt gestrooid. In de Indonesische keuken wordt seroendeng als smaakmaker gebruikt in gerechten en om eroverheen te strooien waardoor de smaak en textuur daarvan worden verrijkt. Volgens traditionele eetgewoonten wordt seroendeng vaak geserveerd in combinatie met een pittige saus.
Serveertip: Meng seroendeng door gehakt en gemalen vis voor balletjes en viskoekjes.
Atjar
Atjars zijn zoetzure bijgerechten in de Indonesische keuken. Ze hebben een heerlijke friszure smaak. Atjar wordt gemaakt van groenten die worden ingelegd in azijn, waaraan nog allerlei ingrediënten kunnen worden toegevoegd, zoals olie, zout, suiker en allerlei Indonesische kruiden. De frisse smaak van atjar past goed bij gekruide gerechten en is daarom vast onderdeel van de rijsttafel.
Atjar tjampoer betekent gemengd zuur. In de Atjar Tjampoer van Conimex worden verschillende soorten groenten gebruikt, zoals witte kool, ui, prei, paprika en wortel. De lichtgele kleur van het zoetzuur komt door de kruidige koenjit (kurkuma) die aan de atjar is toegevoegd.
Kroepoek
Deze originele Aziatische snack is lekker bij elk Aziatisch gerecht, zoals nasi, bami, rijsttafel of gewoon voor tussendoor. Kroepoek wordt meestal gemaakt van tapiocabloem en verse garnalen. In Indonesië kent men heel veel verschillende soorten kroepoek, waarbij de ingrediënten per soort verschillend zijn.
Naturel: de klassieke smaak, gemaakt van verse garnalen en tapiocabloem.
Bali: pikant gekruid met een zoet pepertje is heerlijk als snack tussendoor.
Java: mild gekruid volgens een authentiek Javaans recept.
Saté: een heerlijke kruidige satésmaak (met o.a. gember en knoflook).
Sweet Chili: zoet gekruid met chilipepers en de specifieke smaak van gember, anijszaad en chilipepers.
Cassave: vegetarische kroepoek heeft een specifieke smaak omdat het is gemaakt van tapiocabloem en cassavewortel. Ideaal voor vegetariërs want er zitten geen garnalen in. Vegan Jakarta: op basis van plantaardige ingrediënten zoals cassave, tapioca en een heerlijke mix van groenten en kruiden. Pittige Jakarta: ook op basis van plantaardige ingrediënten, maar dan een tikkeltje pittiger.
Ketjap
Een sojasaus met diepbruine kleur, een aromatische geur en een kruidige smaak. Het wordt vaak gebruikt in plaats van zout en door het natuurlijke glutaminezuur in de sojasaus versterkt het specifieke smaken in gerechten. Er is een zoete en een zoute ketjap.
Zoete ketjap = ketjap manis
Deze zoete ketjap manis is gemaakt van sojasaus en zorgvuldig geselecteerde ingrediënten. Voeg ketjap manis toe aan gerechten als ze bijna klaar zijn, of bak de ketjap manis nog even mee als je nasi goreng nog in de pan zit. Ketjap manis is ook een verrassende smaak voor soepen en (dip)sauzen.
Voor de echte ketjap liefhebber heeft Conimex nu ook Ketjap Manis Gold toegevoegd aan het assortiment. Deze ketjap manis Gold is een zoete ketjap gemaakt op basis van dubbel gefermenteerde sojasaus en zorgvuldig geselecteerde ingrediënten. Dit geeft de Ketjap Manis Gold zijn verfijnde én volle smaak!
Zoute ketjap = ketjap asin
Ketjap asin is geschikt voor bereiding bij hoge temperaturen, zoals tijdens het wokken! Onmisbaar in Aziatische gerechten en je kunt er goed in marineren. Gebruik ketjap asin daarom om vlees en vis te marineren. In plaats van zout toe te voegen, kun je ook een scheutje ketjap gebruiken. Ook kun je in plaats van ketjap asin, de Conimex ketjap marinade gebruiken om in slechts 30 minuten optimaal te marineren.
Satésaus
Satésaus is oorspronkelijk bedoeld over vlees, vis of garnalen geregen aan een stokje. Deze pindasaus komt oorspronkelijk uit Azië en is bij ons vooral bekend uit de Indonesische keuken.
Serveertip: Gebruik satésaus ook als dipsaus voor kroepoek en rauwkost.

Sambal
Sambal is de verzamelnaam van een groot aantal kruidige smaakmakers. Ze worden gebruikt om lekker te kruiden en een extra pit te geven. Sambals worden gemaakt van hete pepers. Ze geven een pittige smaak aan Aziatische gerechten. Dit kan door aan een gerecht tijdens het koken wat sambal toe te voegen of laat de liefhebbers zelf aan tafel nog wat extra sambal nemen.
Wanneer gebruik je welke sambal?
Oelek: deze sambal wordt meestal aan het begin van de bereiding toegevoegd aan groenten, vlees, vis, garnalen, soepen en sauzen.
Badjak: de milde en kruidige smaak van deze sambal is heerlijk door en bij Aziatische maaltijden. Maar ook door jus en sauzen.
Brandal: deze extra pittige sambal is heerlijk bij nasi, bami, andere Aziatische gerechten en niet te vergeten door gehakt!
Manis: deze sambal is heerlijk om vlees en vis mee te bestrijken en marineren, maar hij gaat ook prima bij snacks, op (pinda-)kaas, groenten en door een omelet.